Lifestyle

#zdravlje

Loša vijest za ljubitelje dobre kapljice, već jedno alkoholno piće povećava rizik od nepravilnog rada srca

Loša vijest za ljubitelje dobre kapljice, već jedno alkoholno piće povećava rizik od nepravilnog rada srca
Kelsey Chance/Unsplash

Istraživači su otkrili da samo jedno alkoholno piće može biti povezano s dvostruko većim rizikom od fibrilacije atrija ili nepravilnog rada srca.

Nalazi, objavljeni u Annals of Internal Medicine, u suprotnosti su s percepcijom da alkohol može zaštiti srce, navodi Sveučilište Kalifornija u San Franciscu. Studiju je financirao Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam, a uključila je stotinu sudionika, od kojih su većina bili bijeli muškarci, a 56 je imalo barem jednu epizodu fibrilacije atrija.

"Suprotno uvriježenom mišljenju da je fibrilacije atrija povezana s konzumacijom većih količina alkohola, čini se da čak i jedno piće može povećati rizik", rekao je profesor medicine dr. Gregory Marcus, a prenosi The Post.

"Naši nalazi pokazuju da pojava fibrilacije atrija ne može biti ni slučajna ni nepredvidiva. Umjesto toga, možda postoje prepoznatljivi načini sprječavanja epizode akutne srčane aritmije", ističe dr. Marcus.

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u općoj populaciji. Aritmija je stanje kod kojeg srce kuca presporo, prebrzo ili na nepravilan način.

Istraživanje je provedeno tako da su regrutirani pacijenti iz kardioloških ambulanti spomenutog sveučilišta, a koji su pili najmanje jedno alkoholno piće mjesečno. Studija je, među ostalim, isključila ljude s poremećajem upotrebe droga ili alkohola u povijesti bolesti. Sudionici su imali zadatak nositi monitor za elektrokardiogram (EKG) oko četiri tjedna, a nakon konzumacije alkoholnog pića morali su pritisnuti gumb na uređaju. Povremeno su podvrgavani krvnim pretragama koje ukazuju na konzumaciju alkohola tijekom prethodnih tjedana.

"Ovo je prvi objektivni, mjerljivi dokaz da izloženost alkoholu može akutno utjecati na mogućnost pojave epizode fibrilacije atrija", zaključio je dr. Marcus.