Lifestyle

svaka familija ima svoju priču

Kad djeca trebaju ići spavati?

Kad djeca trebaju ići spavati?
Thinkstock

Djeca i spavanje - neka jednostavno legnu i zaspu, druge treba uspavljivati prilično dugo, a treće je prava umjetnost već samo staviti u krevet, a kamoli uspavati... tako da svaki roditelj nakon nekog vremena razvije svoju shemu, no ona obično odgovara - njemu, a ne djetetu.

Pa kad bi onda djeca trebala ići spavati? Profesori s Ohio State University roditeljima su riješili dilemu. Prema istraživanjima mališani će se osjećati najbolje, ako ih spremite za krevet do 20 sati navečer, piše Metro portal. 

Iako vam se možda čini rano, 20 sati je idealno vrijeme za spavanje, a rezultati istraživanja pokazali su dugoročne pozitivne učinke ranijeg odlaska u krevet. Naime, djeca koja odlaze spavati poslije 20 sati imaju veće šanse za probleme s težinom i pretilost. 

Manjak sna može poremetiti ravnotežu hormona koji kontroliraju glad. 

Rezultati istraživanja pokazali su da djeca koja idu ranije u krevet imaju upola manje šanse za oboljeti od pretilosti. Samo je 10 posto djece koja su išla spavati do 20 sati pokazalo probleme s težinom u tinejdžerskim godinama, dok je njih 23 posto koji su išli poslije 20 sati postalo pretilo.

Rezultati su bili isti i za djevojčice i dječake. 

Mnoga su druga istraživanja potvrdila isto, a znanstvenici u Australiji dokazali su da je vrijeme odlaska na spavanje čak bitnije od toga koliko dugo dijete spava. Osim što su djeca koja išla spavati do 20 sati bila fizički jača i zdravija, njihovo je mentalno zdravlje također bilo bolje. 

Danas navečer pošaljite klince ranije na spavanje, a već ćete sutra ujutro vidjeti rezultate!


Reci što misliš!