scandi sense
Najlakša dijeta na svijetu: četiri šake hrane po obroku
Scandi Sense dijeta trenutno je apsolutni hit među dijetama, što i ne treba čuditi obzirom da je nazivaju i 'najlakšom dijetom na svijetu'.
Odlučite li skidati kilograme ovim načinom, nećete se morati zamarati zbrajanjem kalorija koje jedete. Njihov unos ograničit ćete s četiri šake hrane po obroku, od čega je jedna šaka proteina, jedna ugljikohidrata i dvije šake povrća.
Dankinja Suzy Wengel (39) cijeli je život patila od prekomjerne težine, dosežući i do 100 kilograma. Primjenom jednostavnih pravila koja je sama osmislila za deset mjeseci je uspjela izgubiti oko 40 kilograma i zadržati se na toj težini.
Osim suvišnih kilograma, Wengel se riješila i kroničnog umora, srčane aritmije, alergije i gljivične infekcije ispod obješenog trbuha.
Tijekom druge trudnoće posvetila se proučavanju prehrane i shvatila da je za zdraviji način života i reguliranje tjelesne težine potrebno samo uravnotežiti proteine, povrće i masnoće.
Kvalificirala se za dijetetičara i počela osmišljavati jednostavan plan prehrane temeljen na šakama hrane. Prema tom planu, za svaki od tri glavna obroka možete pojesti četiri šake hrane, koja će vas sigurno zasititi ukoliko je pravilno uravnotežena.
Princip Scandi Sense dijete
Kod većine ljudi veličina ruku i dlanova je proporcionalna s njihovih građom i visinom, pa će žene svojim šakama izmjeriti u prosjeku preporučenih 1.500 kalorija dnevno, dok će muškarci izmjeriti prosječno oko 2.000 kalorija.
Primjenom načela Scandi Sense dijete tjedno se gubi u prosjeku od 400 do 800 grama, a svaki obrok trebao bi biti načinjen od najviše četiri šake pravilno uravnotežene hrane.
1. i 2. šaka: Povrće i salata
Potrebu za ugljikohidratima najbolje je zadovoljiti jedenjem povrća. Ako ga volite, možete pojesti dvije šake povrća po obroku, ali tijelu je dovoljna i samo jedna.
3. šaka: Proteini
Izvor proteina su meso, perad, riba, školjke, jaja, manje masni sirevi ili mahunarke. Morate ih uključiti u barem dva obroka dnevno, a ukoliko puno vježbate, uvrstite ih u sva tri obroka. Prerađeno meso poput kobasica, salama, šunke i slanine morate ograničiti.
4. šaka: Ugljikohidrati
Četvrta šaka su ugljikohidrati u obliku kruha, tjestenine, riže, krumpira, žitarica koje jedemo za doručak ili voća. Ako izbjegavate kruh, rižu ili tjesteninu, četvrtu šaku možete zamijeniti s još jednom šakom povrća ili pola šake proteina.
Izdvojeno
-
S vizurama prekrasne kule Kamerlengo najjače hrvatsko jedriličarsko natjecanje ovaj će vikend odraditi četvrtu ovogodišnju regatu.
-
Masovni turizam, biznis nekretninama, iseljavanje lokalnog stanovništva problemi su zbog kojih se u svijetu prosvjeduje, a vlasti traže mjere kojima će vratiti sklad u turistička mjesta. A kako su, i jesu li uopće masovni turizam kao problem prepoznale hrvatske turističke destinacije.
-
U Zadru, poput mnogih drugih gradova diljem svijeta, tržnica je ne samo mjesto gdje se trguje, već i oda autohtonim mirisima, okusima i duhu samog grada.
-
Prošećete li tržnicom, možete primijetiti kako se sezone pojedinog voća i povrća pomiču na sve ranije, a kumice će vam reći kako sezone kakve smo nekad poznavali – više ne postoje.
Reci što misliš!