umjetnost roštilja
Pet grešaka zbog kojih meso s roštilja ispadne loše
Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa donosimo vam pet tipičnih grešaka koje biste trebali izbjegavati da bi spremili ukusan obrok.
1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.
3. Stavljate na rešetku hladno meso
Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete 'šokirati' meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.
4.
Previše okrećete meso
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što
manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj
ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada
se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u
odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.
5. Ne puštate meso da se odmori
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao
sočan, svaki je komad potrebno 'odmoriti'. Nakon pečenja mesa,
zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola
vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija
zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.
Vezane vijesti
-
Razvijene zemlje su počele prekomjerno konzumirati meso što ima dalekosežne posljedice za zdravlje, okoliš i same životinje
-
Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.
-
Prehrana koja se pretežno oslanja na konzumaciju mesa trpi sve više i više napada struke uslijed brojnih novih istraživanja. Tome u prilog ide i jedna od najnovijih koja nudi nekoliko razloga zbog kojih bi bilo poželjno smanjiti konzumaciju mesa, a ne radi se o često isticanom razlogu, zdravstvenom.
-
Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala.
Izdvojeno
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Bibinje, istočno od Mirkova.
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
Reci što misliš!