#zadar
Završio je Festival mesa Meat Me 2.0: Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci
Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala.
Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi,
burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL
gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz
’50-tih i '60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još
više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo
da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala
za pamćenje.
Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom
ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo
Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana
Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke
tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od
gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza
Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu,
otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je
najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji
posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola
zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić
može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka
vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i
žitarica skuhan sa suhim mesom.
Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s
vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela
peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red
pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito
globalno popularnog specijaliteta.
Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su
voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci
iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge
vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude
bila vina zadarske Vinarije Poljak.
Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo
trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih
Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do
kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg
mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih
mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i
Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne
namirnice za tisuće obroka.
Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od
goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef
Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani
su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori
u Picnic Mingle&Fun trucku.
Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne
nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i
svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i
svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je
tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.
Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare
pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu
izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro
program, rock'n'roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su
publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre
zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u
kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito
još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.
Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao
organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni
efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na
festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali
je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko
premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom
Meat Me Festivalu 2019. godine.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!