Koraba - kao kupus, ali slađa
Ovo podcijenjeno povrće bogato je vlaknima i vitaminima
Ovo neobično povrće potječe iz sjeverne Europe i do prije 500 godina nije bilo poznato, a u SAD je dospjelo tek u 19. stoljeću.
Okus korabe može se usporediti s onim koji odlikuje kupus, no ipak je nešto slađa, piše tportal.
Koraba pripada porodici kupusnjača u koje ubrajamo kelj, kupus, brokulu i prokulice. Od korabe se najčešće jede donji dio, ali je cijela biljka jestiva. Koža ima gumenu teksturu i može biti bijela, svijetlozelena ili svijetloljubičasta, dok joj je unutrašnjost kremastobijela.
Prilikom kupnje uvijek odaberite onu koja je na dodir čvrsta i takva će u hladnjaku izdržati oko tjedan dana.
Pri pripremi odrežite lišće i izdanke (koje možete sačuvati za prženje) i glavicu narežite na manje komade.
Ima malu energetsku vrijednost, bogata je vlaknima, a sadrži i velik broj vitamina (A i B skupina vitamina te C i E) i minerala (kalcij, magnezij, fosfor, kalij). Od velikog značenja su i fitokemikalije prisutne u porodici kupusnjača, za koje se pokazalo da inhibiraju rast karcinoma, osobito usne šupljine, jednjaka, dojke, bubrega i mokraćnog mjehura.
Što raditi s korabom? Prilično jednostavno – samo joj uklonite vanjsku koru i lišće te servirajte sirovu. Narežite je na manje komade, posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna te ste dobili izvrsno predjelo s hrskavom teksturom i blago ljutkastim okusom koji potiče probavu.
Štapići korabice česta su zamjena za grickalice koje preporučujem svojim klijentima za vrijeme regulacije težine dok navečer uživaju u dobrom filmu.
Palačinke s korabom
4 malene korabe, oguljene i narezane na tanke trakice
mali luk, nasjeckan na sitno
jaje
¼ šalice integralnog brašna
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
½ žličice korijandera
Priprema
Korabu naribajte i iscijedite višak vode. U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Na ugrijanom maslinovom ulju ispecite ukusne palačinke dok lagano ne porumene s obje strane.
Vezane vijesti
-
-
Kremasta i osvježavajuća salata s tjesteninom.
-
Vrući ljetni dani zahtijevaju lakšu prehranu obogaćenu raznovrsnim povrćem, onu koja obiluje vodom i vlaknima te je brzo probavljiva, a ima li išta bolje od brzinskog roštilja nakon kupanja, na koji ćete poslagati svježu ribu i slasno povrće.
-
Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu
Izdvojeno
-
Ove sunčane nedjelje na zadarskom Višnjiku 150 djece svih dobnih skupina trčalo je s ciljem promocije dječjeg zdravlja, a sve to organizirala je Helen Doron škola engleskog jezika za djecu.
-
Jedinstven spoj kulturno-umjetničke manifestacije, konvencije ljubitelja fantastike i festivala oživljene povijesti Isle of Wonders - Cres održat će se po prvi puta u gradu Cresu i okolici u periodu od 28. do 30. lipnja 2024. godine.
-
U subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.
-
Čelnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u ponedjeljak nakon drugog kruga pregovora s predstavnicima Domovinskog pokreta (DP) da je na potezu DP, te su na stolu sve opcije pa i, propadnu li pregovori, novi izbori, za što je SDP spreman.
Reci što misliš!