Koraba - kao kupus, ali slađa
Ovo podcijenjeno povrće bogato je vlaknima i vitaminima
Ovo neobično povrće potječe iz sjeverne Europe i do prije 500 godina nije bilo poznato, a u SAD je dospjelo tek u 19. stoljeću.
Okus korabe može se usporediti s onim koji odlikuje kupus, no ipak je nešto slađa, piše tportal.
Koraba pripada porodici kupusnjača u koje ubrajamo kelj, kupus, brokulu i prokulice. Od korabe se najčešće jede donji dio, ali je cijela biljka jestiva. Koža ima gumenu teksturu i može biti bijela, svijetlozelena ili svijetloljubičasta, dok joj je unutrašnjost kremastobijela.
Prilikom kupnje uvijek odaberite onu koja je na dodir čvrsta i takva će u hladnjaku izdržati oko tjedan dana.
Pri pripremi odrežite lišće i izdanke (koje možete sačuvati za prženje) i glavicu narežite na manje komade.
Ima malu energetsku vrijednost, bogata je vlaknima, a sadrži i velik broj vitamina (A i B skupina vitamina te C i E) i minerala (kalcij, magnezij, fosfor, kalij). Od velikog značenja su i fitokemikalije prisutne u porodici kupusnjača, za koje se pokazalo da inhibiraju rast karcinoma, osobito usne šupljine, jednjaka, dojke, bubrega i mokraćnog mjehura.
Što raditi s korabom? Prilično jednostavno – samo joj uklonite vanjsku koru i lišće te servirajte sirovu. Narežite je na manje komade, posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna te ste dobili izvrsno predjelo s hrskavom teksturom i blago ljutkastim okusom koji potiče probavu.
Štapići korabice česta su zamjena za grickalice koje preporučujem svojim klijentima za vrijeme regulacije težine dok navečer uživaju u dobrom filmu.
Palačinke s korabom
4 malene korabe, oguljene i narezane na tanke trakice
mali luk, nasjeckan na sitno
jaje
¼ šalice integralnog brašna
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
½ žličice korijandera
Priprema
Korabu naribajte i iscijedite višak vode. U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Na ugrijanom maslinovom ulju ispecite ukusne palačinke dok lagano ne porumene s obje strane.
Vezane vijesti
-
-
Kremasta i osvježavajuća salata s tjesteninom.
-
Vrući ljetni dani zahtijevaju lakšu prehranu obogaćenu raznovrsnim povrćem, onu koja obiluje vodom i vlaknima te je brzo probavljiva, a ima li išta bolje od brzinskog roštilja nakon kupanja, na koji ćete poslagati svježu ribu i slasno povrće.
-
Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!