Lifestyle

Ulazak u EU

Ulje avokada za zdravije srce

Ulje avokada za zdravije srce

Gotovo svi već znaju da jedenje namirnica bogatih vlaknima i siromašnih zasićenim ili hidrogeniziranim mastima poboljšava krvnu sliku i smanjuje rizik od srčanih bolesti. A što kad se poveća unos dobrih masti?

Nova studija pokazuje da povećavanje unosa mononezasićenih masnoća - primjerice iz izvora kao što su avokado, orašasti plodovi i maslinovo ili suncokretovo ulje - kod ljudi koji već jedu zdravo, poboljšava stanje srca, povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Znanstvenici iz Toronta eksperimentirali su s prehranom 24 muškaraca i žena.

Na kraju mjeseca stanje dobrog kolesterola poboljšalo se samo kod onih koji su nešto više jeli avokado ili koristili dobra monozasićena ulja.

I kod njih i kod onih koji su jeli zdravo ali nemasno smanjila se razina lošeg kolesterola.

U grupi koja je jela puno povrća i nešto više dobrih masti značajno se smanjila i razina C-reaktivnog proteina, krvnog markera koji ukazuje na upalne procese i veći rizik od srčanog udara, piše net.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.