Ulazak u EU
Ulje avokada za zdravije srce
Gotovo svi već znaju da jedenje namirnica bogatih vlaknima i siromašnih zasićenim ili hidrogeniziranim mastima poboljšava krvnu sliku i smanjuje rizik od srčanih bolesti. A što kad se poveća unos dobrih masti?
Nova studija pokazuje da povećavanje unosa mononezasićenih masnoća - primjerice iz izvora kao što su avokado, orašasti plodovi i maslinovo ili suncokretovo ulje - kod ljudi koji već jedu zdravo, poboljšava stanje srca, povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg kolesterola.
Znanstvenici iz Toronta eksperimentirali su s prehranom 24 muškaraca i žena.
Na kraju mjeseca stanje dobrog kolesterola poboljšalo se samo kod onih koji su nešto više jeli avokado ili koristili dobra monozasićena ulja.
I kod njih i kod onih koji su jeli zdravo ali nemasno smanjila se razina lošeg kolesterola.
U grupi koja je jela puno povrća i nešto više dobrih masti značajno se smanjila i razina C-reaktivnog proteina, krvnog markera koji ukazuje na upalne procese i veći rizik od srčanog udara, piše net.hr.
Vezane vijesti
-
-
-
Samo dvije žličice dnevno učinit će čuda u prevenciji zdravlja, u mršavljenju, njezi kože, kose, odlična i kao lijek za mnoge bolesti i mnoge vitalne organe
-
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.