Lifestyle

4 ulja u službi zdravlja: Ona će ojačati srce, imunitet i zube

4 ulja u službi zdravlja: Ona će ojačati srce, imunitet i zube

Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravlje srca i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti. Najbolja su ona ulja s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti, piše Women's Health

 

Sezamovo ulje

Ovo je ulje saveznik u borbi s dijabetesom i karijesom na zubima. Sezamovo ulje obiluje antioksidansima i lignanima koji kontroliraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu "lošeg" kolesterola. 

Može se koristiti u pripremi jela, a najbolje ga je koristiti u kuhanju na umjerenoj vatri koja ne prelazi više od 180 Celzijevih stupnjeva. Visoke temperature uništavaju sve dobrobiti ulja. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama i u kombinacijama s ribom i piletinom.

Ulje avokada

I dok je sezamovo ulje odlična pomoć kod opeklina od sunca, ulje avokada smiruje upale i pospješuje regeneraciju kože. Ono je bogato beta karotenom, lecitinom i vitaminom E što ga čini dobrom bazom za pripremu raznih preparata za regeneraciju kože, osobito ožiljaka. 

Ulje avokada obiluje mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje srca, poništavaju djelovanje slobodnih radikala i djeluje poput analgetika. Ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima. 

Orahovo ulje

Ovo je ulje slično kao i riblja ulja odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti i stresa. Orahovo ulje obiluje alfa-linolenskom kiselinom koja blokira masne stanice i pomaže u regulaciji imunološkog i živčanog sustava. 

Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak tjestenini, salatama i povrću. Slično kao i sezamovo, preporučuje ga se pohraniti u hladnjaku jer se lako kvari.

Kokosovo ulje

Ovo ulje obiluje antioksidansima koji čine čuda za organizam i kožu stoga ne čudi što se kokosovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji. Ono tijelo opskrbljuje laurinskom kiselinom koja ima antimikrobna svojstva. 

Istraživanja su potvrdila da pomaže u regulaciji kolesterola, popravlja probavu i smanjuje masne naslage na trbuhu. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima ili uzimati dvije žličice na dan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.