Lifestyle

Naše 'svjetske' manekenke

Svjetski top modeli porijeklom iz Hrvatske

Svjetski top modeli porijeklom iz Hrvatske

Naših djevojaka koje svoj kruh zarađuju vani, a za koje se kod nas ne zna, ima zaista puno, ovo su samo neke od mnogih

Već je dobro poznato da Hrvati često ne znaju prepoznati potencijal, tako da se nerijetko dogodi da talenti koji kod nas ne uspijevaju spojiti kraj s krajem, u inozemstvu u potpunosti procvjetaju. Primjera ima na sve strane, a jedan od njih su i hrvatski modeli koji su često ne prihvaćeni u domovini, dok su 'vani' prave zvijezde.

Jedna od trenutno najtraženijih modela u svijetu definitivno je Kristina Šalinović, koju je prije par dana prestižna stranica posvećena isključivo modelima i stručnjacima iz modeling industrije Models.com, proglasila jednim od 10 najuspješnijih novih lica u protekloj 2010.godini.

Kristina Šalinović na prošlom je Paris Fashion Weeku bila 'first face' na prestižnoj reviji Louis Vuitton, nosila je reviju Wivienne Westwood, snimila razne kampanje. 

U Parizu je nosila još Gold label i Ungaro, na London Fashion Weeku Red label, Paul Smith i Richard Niccolson. Zahvaljujući njima izašla je i u američkom Vogueu jer su je izabrali da upravo ona bude model na kojem će za čitatelje tog časopisa napraviti preview za novu kolekciju.

Osim nje nevjerojatno uspješna je bila i hrvatska manekenka s privremenim boravkom u New Yorku, Helena Šopar koja redom niže svjetske kampanje i editorijale u etabliranim modnim magazinima. Samo neki od poslova koje je mlada Pažanka nakupila u svoj CV su kampanje za Bobbi Brown, Clarins, Triumph, Lucky Brand Jeans, Louis Vuitton, Ralph Lauren, Anthropologie, Macy’s ali i kampanje za Marie Claire, talijanski Vogue i mnoge druge.

Jedna od naših najuspješnijih manekenki u inozemstvu je svakako i Nevena Dujmović.

Model za koju su na početku karijere svi govorili kako je sa svoja 172 cm preniska i predebela sada je jedan od najtraženijih modela, a svi fotografi se slažu kako je nevjerojatna njezina moć transformacije pred objektivom.

Njezina svjetska kampanja za Guess je najrazvikanija, za nju su vjerojatno svi čuli, ali Nevena u svoj CV može dodati još mnoga druga poznata snimanja (Vouge, Cosmopolitan, Pupa i mnogi drugi).

Ne smijemo nikako izostaviti Kristinu Sajko koja je na prethodnom reality showu Heidi Klum Project Runway proglašena za najbolju manekenku, a ostvarila je i ulogu u seriji 'Girl from another world'. Kristina je snimala i razne editorijale i kampanje a jedna od zapaženijih je ona za Louis Vuitton.

Nabrojane manekenke djevojke su za koje su svi već dobro čuli i u domovini, no neke vani iznimno uspješne djevojke u svojoj domovini široj javnosti potpuno nepoznate. Jedna od njih je Helena Babić.

Riječ je o manekenki koja se u protekloj godini može pohvaliti naslovnicom belgijskog Elle-a, ali i editorijalima za talijanski Marie Claire, D-magazin, i-D , Madame Figaro, Graziju, Wallpaper i mnoge druge.

Jedna od možda najsperspektivnijih mladih modela je svakako Monika Hirzin koja je u agenciju Midiken došla još sa šest godina. U inozemstvu je počela raditi već sa šesnaest, a nedavno je snimila svjetsku kampanju za Moschino ali i za popularni francuski brand Comptoir des cotonniers.

 

Tu je još i Vesna Parčina koja uglavnom radi komercijalne poslove. Radila je dosta kataloga za brandove kao sto su Otto katalog, Oriflame katalog, Marks and Spencer, Agent Provocateur, John Frieda, Triumph, a od većih poslova kampanju za GHD pegle za kosu i kampanju za Guhl proizvode za kosu. Sama manekenka ističe kako bi definitivno istaknula dva snimanja koja je odradila s Johnom Rankinom, jednim od trenutno najtraženijih fotografa u Britaniji.

Valja spomenuti i Midikenove mlade nade Klaru Malnar i Sanelu Seferagić. Klara Malnar nakon poziranja za nizozemsko-njemačku modnu marku C&A (Clemens & August) snimila je i video reklamu za online shop navedenog branda dok je Sanela Seferagić sa samo 23 godine već na svjetskim pistama nosila neke od najvećih dizajnera kao što je Burberry Prorsum ali i ostvarila uspješnu poslovnu suradnju s mnogim poznatim i utjecajnim ljudima u modnom businessu. Poznato je lice mnogih kampanja a jedna od njih je snimljena s Bruceom Weberom za A&F.

Naših djevojaka koje svoj kruh zarađuju vani, a za koje se kod nas ne zna, ima zaista puno, ovo su samo neke od mnogih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.