Na čemu temeljiti prehranu?
Multipla skleroza i prehrana
Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje 4500 osoba
Na pitanja na čemu bi trebala bazirati prehrana oboljelih od multiple skleroze, a što izbjegavati, odgovara nutricionist Nenad Bratković (zdravakrava.hr)
Ovisno o uzroku bolesti određuje se i prehrana
Multipla skleroza se kod mnogih stručnjaka obzirom na etiologiju, smatra prvenstveno bolešću u kojoj su upalni procesi potencijalno imali jednu od najvažnijih uloga. Kao mogući uzroci navode se i genetsko naslijeđe, pa čak i utjecaj virusa i bakterija, a prije svega se o ovoj bolesti govori kao autoimunoj bolesti (posljedica pretjerane imunološke reakcije na vlastite tvari i tkivo u organizmu).
Kod multiple skleroze, demijelinizirajuće lezije (''ranice'') na dijelovima centralnog živčanog sustava (bijela tvar, leđna moždina, optički živac, itd.) uzrokuju oštećenja te time fiziološki gubitak ili znatni poremećaj funkcija pogođenog živčanog sustava, a time manifestacije ove bolesti postaju vrlo komplicirane i teške.
Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje 4500 osoba te ovoj bolesti kao i dijetoterapiji bolesnika svakako treba dati punu pozornost.
Kako bih mogao dati preporuku za prehranu, valja se odlučiti kojoj etiološkoj pozadini ove bolesti dati prednost. Ako je to pro-upalna "teorija" koju ćemo smatrati najznačajnijom (u nekim studijama je kod osoba oboljelih od MS pronađen niska koncentracija omega-3 masnih kiselina čime se dovodi u vezu s nastankom ove bolesti), postavke prehrane trebale bi biti na hrani koja pogoduje smanjenju upalnih procesa (naročito onih koji smanjuju produkciju proupalnih citokina).
Naglasak na plavu ribu
Prehrana bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama s naglaskom na plavu ribu (sardine, skuša, tuna) te losos; lanene sjemenke i ulje, bučino ulje, orahe, a reducirana na zasićenim mastima koje se nalaze prije svega u crvenom mesu, masnijim mliječnim proizvodima, pecivima i konditorskim proizvodima, treba biti okosnica prehrane.
Preporuka je hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA masne kiseline iz prirodnih izvora ili kvalitetnih dodataka prehrani na bazi pročišćenog - molekulski predestiliranog ribljeg ulja, neke alge).
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu napitka "Jana Vitamin naranča happy" tvrtke Jamnica, zbog mogućeg sadržaja etilen-oksida.
-
S kavom i vodom, dan započinje većina Hrvata - barem tako pokazuje prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama koje je provela Hrvatska agencija za hranu.
-
Želite smanjiti nakupljanje kilograma, jesti manje, a osjećati se sito? Naučite ove male trikove i prevarite sami sebe i svoj želudac
-
Međuobroci su, kako im i samo ime kaže, obroci koji se unose između glavnih obroka, doručka, ručka i večere. Smisao međuobroka je unos nutritivno kvalitetne hrane, kako se u sljedećem obroku ne bi dogodilo prejedanje zbog predugog trajanja gladi i vremena bez hrane.
Izdvojeno
-
MK Beštije sutra, na blagdan svete Luce dolazi 20. put u DV Laticu.
-
Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s radijskim voditeljem, glazbenim kritičarem i urednikom (HR2), Zlatkom Turkaljem Turkijem, donosi još jedan intervju u nizu u sklopu glazbenog projekta Diskografska spajalica. Ovoga puta, u našem društvu bio je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih repera ovih prostora Edo Maajka.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 49-godišnjaka se podnosi kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, javljaju iz PU zadarske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.