Lifestyle

Moda

Donje rublje kroz povijest

Donje rublje kroz povijest

Donje je rublje oduvijek služilo kao sredstvo zavođenja, a kroz vrijeme se mijenjalo od onog koje je stvoreno za izluđivanje muškaraca, pa do onog koje je sakrivalo žensku figuru.

 

Prvo donje rublje

Egipćanke su prve žene koje su nosile donji veš, a prvi podaci o njemu su iz razdoblja 3000 godina prije naše ere. Nosile su ga samo plemkinje, a sluge i robovi najčešće nisu ispod odjeće nosili ništa. U Grčkoj je donje rublje služilo za pokazivanje figure, a poznato je kako su Krećanke nosile uske korzete koji su jako naglašavali grudi.

Srednji vijek

U Srednjem je vijeku bila popularna dječačka figura, pa su tako žene nosile korzete kojima su prikrivale obline.

Elizabetansko doba

Žene su voljele izgledati kao pješčani sat, pa su tako korzeti naglašavali grudi i bokove, a struk je bio uzak, što je omogućavala metalna konstrukcija.

Osamnaesto stoljeće

Doba Luja XV. i XVI. karakterizirali su korzeti koji su se nosili preko haljine, a bili su ukrašeni vrpcama i detaljima kako bi što bolje upali u oko.

Viktorijansko doba

Iako se ovo doba smatra čednim i punim zabrana, korzeti su se jako razvili u njemu, a napravljen je i prvi korzet koji je žena mogla obući i skinuti sama, jer se kopčao od naprijed. Korzeti su postali elastičniji i udobniji, a ovo je doba zaslužno i za korištenje donjeg rublja u predigri; puno slojeva koje je trebalo skinuti stvaralo je napetost kod muškarca, koji je morao dugo čekati kako bi vidio malo kože.

Prvi svjetski rat

Kada je počeo Prvi svjetski rat, američka je Vlada zamolila žene da prestanu kupovati korzete, kako bi ostalo dovoljno metala za ratne potrebe. Rezultat su bila dva nova ratna broda, a rat je smanjio upotrebu korzeta i zbog činjenice da su se žene priključivale radnoj snazi, pa je nošenje korzeta bilo nepraktično. Srećom, Mary Phelps Jacob izmislila je smanjenu verziju korzeta, a grudnjak je postao pravi hit među ženama.

 

Drugi svjetski rat

Grudnjaci su sve elastičniji i udobniji, zahvaljujući lateksu, a u ovo je doba uveden i pojam košarice koji i dan danas pomaže ženama pri odabiru prave veličine donjeg rublja.

Šezdesete

Hippiji su grudnjake smatrali simbolom neudobnosti i ograničenosti, a paljenje grudnjaka bio je hobi mnogih mladih žena. Mnogi su proizvođači grudnjaka propali, a hit su postale minijaturne gaćice zbog kratkih hlačica koje su žene obožavale.

Danas

Moda je raznolika, a grudnjaci se pojavljuju u svim oblicima; podstavljeni, bez košarice, s vodenim punjenjem, sa zračnim punjenjem, sa žicom, bez nje, sa naramenicama ili samostojeći, grudnjaci se danas kupuju u svim izvedbama i služe kao udoban odjevni predmet koji drži sve na mjestu ili kao sredstvo zavođenja. Egipćanke i Grkinje vjerojatno se ne bi snašle u ogromnoj ponudi koju imamo danas, a možemo samo biti sretne da većina naših grudnjaka nema tešku metalnu konstrukciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.