Zdravo sezonsko voće, povrće i začini koji nas okružuju
18 jesenskih namirnica za mršavljenje
Kesteni sadrže 4 g vlakna po dozi i jako malo masnoće za razliku od ostalih orašastih plodova. Imaju visoku dozu škroba zbog čega se od kestena možete i najesti
Predstavljamo vam 18 jesenskih namirnica od kojih možete imati samo koristi i za zdravlje i za figuru. Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis za sljedeću kupovinu, piše she.hr
1. Jabuke
Kaže se da jabuka na dan drži masnoću daleko od vašeg tijela. Savršen je međuobrok za bilo koje doba dana. Sadrže pektin, što je zapravo želatina biljnog porijekla te su pune vlakana - čak 4 g po jabuci.
2. Kivi
Majka prirode zapakirala je kivi u savršenu porciju - ima samo 46 kcal, a kombinacija vlakana i vode koju kivi ima daje osjećaj sitosti. Ovo voće značajan je izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja pomaže sintezu proteina. Antioksidans lutein štiti vid, a vjeruje se kako i on pomaže kod visokog krvnog tlaka.
3. Šipak
Baš kao i brusnice, šipak ima malo kalorija, a pun je vitamina C. Istina je da ga je komplicirano čistiti i jesti, ali savjetujemo da ga sad što češće jedete, jer je tek stigao u dućane. Gastronomi predlažu da ga se koristi u mnogobrojnim salatama.
4. Mandarine
Mandarine su već neko vrijeme dostupne i ako više nemate ideja na koji način ih jesti, također ih možete ubaciti u salatu, ili ih kombinirajte s bademima, datuljama i medom kao slatki, a istovremeno zdravi obrok. Barem je njih lako čistiti, a sadrže veliku dozu vitamina C.
5. Datulje
Spomenuli smo datulje koje su također zdrava i nisko kalorična namirnica. Slatke su, pa su idealna zamjena za slatkiše. Sadrže malo masti i proteina te veću količinu željeza te prehrambenih vlakana (8 g/100 g), i to uglavnom netopljiva vlakna koja predstavljaju i dobar izvor antioksidansa. Sto grama datulja ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15% dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij.
6. Dunje
Dunje odbijaju ljude zbog svog trpkog okusa, ali postoje razni načini kako iste iskoristiti u prehrani, od džema do pita. Zdrave su jer sadrže vitamin C, dijetalna vlakna, bakar, pektin te su izvor antioksidansa.
7. Bundeva
Ususret Noći vještica donosimo vam nutritivne prednosti bundeva kako ne bi samo služile za ukras. Naime, ovo povrće je puno vlakana i arome te je odlično za probavu. Sadrži vitamin A i kalij. Bundeva je najfinija pečena, a ako još niste kušali probajte sami doma napraviti juhu, pitu, pire ili kruh od bundeve - savršeno za jesenske dane.
8. Pastrnjak
Pastrnjak izgleda kao bijela mrkva, no bogatiji je vitaminima i mineralima od mrkve. Sadrži 600 mg/100 g kalija, a također je dobar izvor vlakana. Može se jesti i sirov i pečen, a važno je znati da pospješuje probavu.
9. Batat
Dugo je trebalo vremena da se batat (slatki krumpir) nađe na policama hrvatskih dućana. Ukoliko ga niste nikada probali zaista biste trebali, jer je riječ o finoj, a najzdravijoj povrtnoj namirnici koja sadrži najviše ključnih hranjivih tvari. S ovim povrćem možete raditi pite, a služi i kao prilog od kojeg se najedete, a ne udebljate.
Batat je veliki izvor vitamina A (u obliku beta-karotena - 200g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5kg brokule) te isto tako dobar izvor vitamina C koji predstavljaju jako moćne antioksidanse te pomažu glutationu (tjelesni antioksidacijski sustav) u borbi protiv slobodnih radikala. Mnogi ga često jedu za desert, jer ima niski glikemijski index što stabilizira razinu šećera u krvi te prevenira osjećaj gladi. Osim toga, u samo 120 kcal dobijete puno vlakana i slatkog okusa.
10. Cikla
Cikla punjena vlaknima i slatkim okusom zaustavlja glad te u minimum kalorija zadovoljava razinu šećera u krvi, jer sadrži samo 8 g šećera po porciji. Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Upotrebljavala se kao pomoć u liječenju malarije, gripe i reguliranju krvnog tlaka.
11. Karfiol
Karfiolom se možete najesti na sve moguće, jer sadrži tek 40 kcal. Hranjiv je zbog velike količine vlakana koje sadrži, a dobar je izvor i kalija.
12. Brokula
Brokula je idealna jer nema ni grama masnoća, a sadrži kalcij te vitamine A i C. Prednost je što paše gotovo uz svako jelo, od juha do tjestenina, a može se i sama jesti. Kolike sve prednosti ima ovo povrće već smo pisali, pa ih slobodno pogledajte ovdje.
13. Prokule
Djeca ih uglavnom izbjegavaju, jer su pomalo gorke, ali u samo 30 kcal možete dobiti mnogo hranjivih tvari. Glavni sastojci su vitamin A i po 2 grama dijetalnih vlakana, no odličan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa topivog u vodi. Zajedno, vitamin A i C igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Od ostalih mikronutrijenata prokulice se nameću kao odličan izvor vitamina K te vrlo dobar izvor folne kiseline, mangana, kalija, vitamina B1 i B6.
14. Sjemenke bundeve
Pri korištenju bundeve, sjemenke nikako nemojte baciti! Idealne su kao grickalice. Ukoliko ih prepečete na tavi i ne zasolite tada sadrže samo 5 g masnoće na 30 g sjemenki.
15. Cimet
Cimet doduše možemo imati cijelu godinu, ali nekako najviše odgovara u ovo doba godine. U srednjem vijeku je to bio začin za elitu, a danas si ga srećom možemo svi priuštiti. Naime, cijenjen je jer je pun magnezija, vlakana, kalcija i željeza. Potiskuje osjećaj gladi, smanjuje šećer u krvi, kontrolira insulin i ubrzava metabolizam. Može se jesti u kombinaciji s jabukama, medom, jogurtom, sladoledom, a u domaćoj kuhinji se najčešće koristi s knedlama.
16. Vanilija
Vanilija je odlična kao zamjena za šećer. Niskokalorična je a slatka, stoga ju probajte ubaciti umjesto šećera u toplu kavu ili hladan smoothie. Dodatni bonus je taj što nakon vanilije više nećete imati potrebnu za čokoladama i ostalim slatkišima.
17. Korijen đumbira
Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možete se riješiti muskulfibera. No dobro je znati i kako korijen đumbira na 100 g ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g. Isti sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan, a od vitamina, C i B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Jedan od sastojaka u đumbiru je žuti pigment kurkumin koji ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa i raka debelog crijeva.
18. Kesteni
Kesteni sadrže 4 g vlakna po dozi i jako malo masnoće za razliku od ostalih orašastih plodova. Imaju visoku dozu škroba zbog čega se od kestena možete i najesti. Uz kestene lako možete mršavjeti, snižavati kolesterol, boriti se s rakom i kontrolirati krvni tlak.
she.hr/eZd
Vezane vijesti
-
Prema novoj studiji, mediteranski tip prehrane može vam produljiti život za tri godine
-
Kruške su pomalo podcijenjene kad je u pitanju jesenska hrana, posebno ako uočite koliko se pažnje pridaje bundevama, tikvicama i jabukama. Ali mnogi ljudi ne znaju da kruške imaju tonu zdravstvenih prednosti.
-
Vrlo popularna među slavnim osobama i običnim smrtnicima, ketogena dijeta može se pohvaliti brojnim prednostima za zdravlje i mršavljenje. Iako već i ptice na grani znaju za učinke ove dijete, koja se bazira na smanjenom unosu ugljikohidrata i visokom unosu masti, njene potencijalne opasnosti manje su poznate.
-
Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu.
Izdvojeno
-
Puhat će slaba do umjerena bura, od sredine dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz malo, mjestimice umjereno valovito more.
-
Krumpir je jedna od najbitnijih namirnica u mnogim kućanstvima, ali može brzo proklijati ako se ne čuva u pravim uvjetima.
-
Katamaran "Princ Zadra" koji se sinoć nasukao na hridi ispred otoka Premude poslijepodne je potonuo, priopćilo je Ministarstvo mora. Kako neslužbeno doznajemo, još mu je samo vrh iznad površine.
-
To je razočaravajuće, rekla je izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen na klimatskom samitu COP29 u Bakuu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.