Lifestyle

#prehrana

Bogat vlaknima, ovaj simbol jeseni trebao bi se naći na svačijem jelovniku

Bogat vlaknima, ovaj simbol jeseni trebao bi se naći na svačijem jelovniku

Kruške su pomalo podcijenjene kad je u pitanju jesenska hrana, posebno ako uočite koliko se pažnje pridaje bundevama, tikvicama i jabukama. Ali mnogi ljudi ne znaju da kruške imaju tonu zdravstvenih prednosti.

Prema Amy Goodson, autorici knjige The Sports Nutrition Playbook, jedna od najboljih prednosti je to što su izvrstan izvor vlakana. 

"U krušci srednje veličine ima oko šest grama vlakana. Udio topivih i netopivih vlakana izvrstan je za zdravlje srca i crijeva", pojasnila je. 

Vlakna su ključni nutrijent za redovitu probavu i zdravlje crijeva, pa čak i za sprječavanje kroničnih bolesti. Postoje dvije vrste vlakana - topiva i netopiva - a kruška sadrži obje. Topiva vlakna otapaju se u vodi i postaju želatinozna u tijelu. To pomaže u održavanju zdravlja crijeva i srca. 

"Topiva vlakna mogu djelovati kao probiotik i tako pomoći vašim crijevima, hraneći dobre bakterije u tijelu. Također, mogu održati vaše srce zdravim pomažući u snižavanju kolesterola", ističe Goodson. 

Netopiva vlakna ne otapaju se u vodi, nego pomažu omekšati stolicu radi lakšeg pražnjenja crijeva. Zbog toga umanjuju mogućnost zatvora i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Osim vlakana, kruške sadrže i visoku razinu antioksidansa, točnije flavonoida. Prema izvješću objavljenom u magazinu Journal of Food Composition and Analysis, poznato je da flavonoidi smanjuju upalu u tijelu i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Kruške možete pojesti sirove, možete ih dodati salati od kozjeg sira ili upotrijebiti kao sastojak smoothieja, a od njih se spremaju i ukusni deserti.


Reci što misliš!