Lifestyle

Kreće zimska sezona...

Zimska depresivnost

Zimska depresivnost

Zbog višestrukog djelovanja eteričnih ulja na organizam, aromaterapija je visoko na listi preporučivanih terapija

Kreće sezona zimske depresivnosti uzrokovane nedostatkom sunčeve svjetlosti. Od tegoba koje spadaju pod taj sindrom najčešće pate stanovnici sjevernih predjela naše hemisfere. Što dalje od ekvatora, to veći postotak stanovništva pati od neke tegobe koje taj poremećaj obuhvaća. Paleta je impresivna: letargija, pospanost, depresivnost, kronični umor, poteškoće s koncentracijom, povećan apetit, tendencija povlačenju iz društva, smanjen libido, piše naturala.hr

Znanost i medicina su prepoznale taj sindrom, pa se nastoje pronaći najbolji načini za olakšavanje tegoba koje ga prate. Zbog višestrukog djelovanja eteričnih ulja na organizam, aromaterapija je visoko na listi preporučivanih terapija. Zato bi, ako vam to već nije ustaljena praksa, ovo mogao biti pravi trenutak za uključivanje izabranih eteričnih ulja u svakodnevni režim.

Možete to učiniti na nekoliko načina:

- raspršujte ih u prostoru u kome boravite koristeći sprejeve, mirisne svjetiljke i/ili difuzere
- nakapajte nekoliko kapi u paket papirnatih maramica koji nosite sa sobom
- koristite ih u kupkama, u preparatima za njegu lica i tijela
- primijenite ih u sredstvima kojima održavate higijenu u kući
- napravite mješavinu koju ćete nositi kao parfem
- počastite se aromaterapijskom masažom

Ako već imate iskustva s eteričnim uljima birajte ona za koja znadete da kod vas pobuđuju dobro raspoloženje.  Ako pak trebate neku sugestiju, evo podataka o nekoliko ulja koja bi mogla biti od koristi. Dostupna su, cijene su im umjerene i odlično će poslužiti u mješavinama namijenjenim olakšavanju spomenutih tegoba.

Bergamot - Eterično ulje bergamota je zbog svog delikatnog, kompleksnog, osvježavajućeg i umirujućeg mirisa vjerojatno najpopularnije citrusno ulje. Ublažava stanja stresa, napetost, tjeskobu, apatičnost, depresivnost, ljutnju i frustraciju. Napomena: Ulja slatke naranče, mandarine i ostalih citrusa također izvrsno funkcioniraju u takvim mješavinama.

Geranij - Miris ovog ulja djeluje umirujuće na središnji živčani sustav, može biti od pomoći kod depresivnosti, čestih promjena raspoloženja, tjeskobe, uznemirenosti, sezonskog umora. To je izuzetno primjenjivo ulje širokog spektra djelovanja.

Lavanda - Ulje lavande je aromaterapijski svelijek. Pri izradi mješavina za olakšavanje simptoma zimske depresivnosti treba računati da djeluje blago uspavljujuće, da ublažava sva stanja povezana sa stresom, te da uravnotežuje psihu i stanja emocionalne nestabilnosti.

Muškatna kadulja - Ovo ulje djeluje relaksirajuće, osvježavajuće, protustresno, potiče vitalnost organizma i senzualnost. Jedno od najkorisnijih ulja za sve tipove stresnih situacija, održava emocionalni ekvilibrij balansirajući ekstremne emocije. Aromaterapijski je as iz rukava koji se preporučuje osobama koje se bave kreativnim radom.

Bijeli bor - Eterično ulje bijelog bora se koristi kod nervne iscrpljenosti, pospanosti, umora, depresivnosti i emocionalne nestabilnosti. Dobar je antiseptik, izvrsno je za dezinfekciju i dezodoriranje zraka u zatvorenim prostorima.

Limunska trava - Ulje limunske trave djeluje protudepresivno, osvježavajuće, dezodorirajuće, antiseptično. Pomaže kod umora, mrzovolje, napetosti, konfuznosti, razdražljivosti. Potiče fokusiranost i koncentraciju. Napravite mješavinu za koju mislite da bi bila najbolji odgovor na vaše smetnje. 

naturala.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.