Lifestyle

siječanjski blues

Siječanska depresija i kako je se riješiti?

Siječanska depresija i kako je se riješiti?

Siječanjska depresija ili bolje rečeno siječanjski blues nastali su na temelju izraza tužni ponedjeljak (Blue Monday) koji je pak skovan za potrebe reklamne kampanje tvrtke Sky Travel.

Radi se o ponedjeljku zadnjeg cjelovitog tjedna siječnja koji je navodno najdepresivniji dan u godini.

To je pak izračunato formulom u koju su uvršteni čimbenici koji mogu utjecati na smanjenje raspoloženja, a specifični su za kraj siječnja: zimske vremenske (ne)prilike, nagomilan novčani dug nakon prekomjerne blagdanske potrošnje, vrijeme proteklo od Božića, trenutak kada počinjemo shvaćati da nećemo biti u stanju držati se svojih novogodišnjih odluka, niske razine motivacije i osjećaj da bismo morali poduzeti određene akcije.

Evo par savjeta kako se riješiti siječanskog bluesa ili ga barem ublažiti

Nagrada. Kava, dvije, pecivo i malo razgovora s kolegama pomoći će vam da započnete dan s ugodom i budete bolje volje. U dane kada niste na poslu odvojite se od njega i psihički i fizički.

Svježina. Najvažnije se naspavati, stoga nije potrebno odgledati film do kraja uz obavezno grickanje kolača i drugih grickalica. Vratite se zdravim prehrambenim navikama kako biste povratili koncentraciju i svježinu potrebnu za obavljanje posla.

Raniji dolazak ne ubija. A pomoći ća vam da raščistite poruke, mailove i ostale stvari kako biste neomatano mogli nastaviti posao bez nervoze i stresa. Prijedlog će se rijetkima svidjeti, no lagan ulazak u dan olakšat će vam posao. Isto tako imate i više vremena za čavrljanje s kolegama.

Planiranje. Rasporedite zadatke po važnosti jer će vas vjerojatno dočekati hrpa posla nakon mnogo neradnih dana. Tako ćete izbjeći moguće probleme i ispuniti sva očekivanja prema šefu i kolegama.

Pozitivnost se isplati. Ne upadajte u zamku kukanja o problemima koji su vas snašli. Niste jedini koji osjećaju postblagdansku depresiju, no budite drugačiji. Pokažite svoju pozitivnost kojom ćete zaraziti druge. Vjerujte, nikome nije u interesu da bude depresivan i nesretan.

 


Reci što misliš!