Lifestyle

Pripazite!

Što ne smijete raditi kad imate problema sa spavanjem

Što ne smijete raditi kad imate problema sa spavanjem

Nesanica se događa baš svima, ovisno tome o u kojem razdoblju života i u kakvim problemima se nađete.

Umorni ste, osjećate se iscrpljeno, ali san vam ne dolazi na oči. Ne brinite se. Ne mora biti ništa strašno. Povremena nesanica događa se svima. Oko 30 do 40 posto odraslih ima neke simptome nesanice. No nekih navika koje vam ometaju san možete se riješiti i barem umanjiti problem.

San je neophodan za obnovu fizičke i psihičke snage. Gužva, jurnjava, stres sve više uzrokuju probleme sa spavanjem. Zanimljivo je i kako su odmorniji ljudi u pravilu 20 posto brži u obavljanju fizičkih zadataka, nego oni kojima nedostaje kvalitetna sna. Da biste kvalitetno spavali, nastojite se držati sljedećih pravila.

Nemojte piti alkohol
Ako popijete čašu vina ili neki koktel prije spavanja, moguće je da ćete ranije zaspati, no vjerojatno ćete se probuditi nekoliko puta tijekom noći. Alkohol, naime, ometa kvalitetan noćni odmor, a tijekom sna ćete češće ustajati i odlaziti na toalet. Nekoliko sati prije spavanja izbjegavajte alkoholna pića.

Izbjegavajte noćno surfanje internetom
Zahvaljujući smartphonima, tabletima, mobitelima, cijeli internet vam je na dlanu dok ležite na krevetu. No svjetlo i sadržaj s ovih uređaja mogli bi vas dodatno razbuditi. Naime, ako su oči izložene jakom svjetlu prije spavanja, ono šalje signale mozgu da ostanete budni. Da biste izbjegli ovaj učinak, prigušite sva svjetla u kući tri sata prije spavanja i potpuno ugasite elektroničke uređaje.

Ne pijte kofein
Kofein, kakao, čokolada u nekim pićima koja konzumirate prije spavanja mogu biti stimulirajuća, a djeluju i nekoliko sati nakon što ih popijete. Naime, i do 12 sati treba tijelu da eliminira kofein iz tijela. Kamilica smiruje pa umjesto šalice kakaa, radije popijte kamilicu.

Ne vježbajte kasno navečer
'U večernjim satima temperatura tijela malo pada i to je signal da je vrijeme za spavanje', kaže Nitun Verma, doktor specijalist za probleme spavanja i direktorica Centra za poremećaje spavanja u Fremontu u Kaliforniji. Ako pak vježbate, metabolizam se ubrzava, povećavaju se otkucaji srca i raste tjelesna temperatura i to može biti uzrok nesanice. Vježbanje prebacite na neki raniji termin i tako ćete izbjeći problem nesanice.

Ustanite iz kreveta
'Ako ne možete zaspati ne ostajte u krevetu u nadi da će vam san doći na oči. Samo ćete se vrtjeti, forsirati i napraviti kontra efekt', kaže Verma. Umjesto toga ustanite i pronađite neku aktivnost koja nije previše stimulativna npr. pročitajte nekoliko poglavlja omiljene knjige. Cilj je da se ne bavite nečim što vam podiže adrenalin. Nakon čitanja provjerite je li dobra knjiga otjerala nesanicu.

Ne radite u krevetu
Možda se čini privlačnim plaćati račune u udobnosti kreveta, ali ako mjesto za odmor učinite minijaturnim uredom, moglo bi vam se obiti o glavu. 'Ne želite da vam mozak povezuje stres posla i spavanje', kaže Verma. Krevet samo rezervirajte za spavanje i seks i vidjet ćete kako ćete lakše zaspati i bolje se odmoriti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.