Lifestyle

Potvrdilo istraživanje: Dodatni trud više se ne cijeni

Potvrdilo istraživanje: Dodatni trud više se ne cijeni

Neispunjavanje obećanja dovodi do uzrujavanja druge strane, no ispunjavanje više od očekivanog neće izazvati gotovo nikakve reakcije

Daješ 110 posto sebe, radiš posao drugih, ostaješ dulje na poslu ili radiš bilo koji drugi klišej vezan uz naporan rad?

 

Možda bi trebala prestati s tim, jer je nedavno istraživanje pokazalo kako za to nitko previše ne mari. Objavljeno je to u časopisu "Social Psychological and Personality Science", a istraživanje su provela dva znanstvenika sa Sveučilišta California i Sveučilišta Chicago.

Oni su prikupljali odgovore ispitanika o tome kako bi reagirali na tri vrste obećanja: na ona koja su pogažena, ona koja su održana i ona koja su ispunjena bez nekih prevelikih očekivanja.  

I dok se pokazalo kako neispunjavanje obećanja dovodi do itekakvog uzrujavanja druge strane, ispunjavanje više od očekivanog neće izazvati gotovo nikakve reakcije. Drugim riječima, kod takvih situacija nije zabilježena promjena u razini ljudskog zadovoljstva, što znači da ljudi i ne mare previše za to. Tako ćemo biti ravnodušni ili malo zadovoljni ako netko/nešto dođe prije zadanog roka, a potpuno bijesni ako dođe nakon.

  "To nas dovodi do toga da se zapitamo zašto se ponekad toliko trudimo. Zato je vrlo često najbolje ništa ne obećavati i raditi te zatim iznenaditi ljude", zaključak je istraživača.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.