Lifestyle

Na izgled kože najviše utječe hrana

Pravi jelovnik za blistavu kožu prema receptu nutricionista

Pravi jelovnik za blistavu kožu prema receptu nutricionista

Na izgled kože najviše utječe hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, cinkom te vitaminima A, C i E. Zato je, osim svakodnevne i odgovarajuće njege, možda važnije jelovnik obogatiti zelenim i crvenim povrćem, orašastim plodovima, ribom te citrusima.

- Losos, skuša, sardine i avokado bogati su zdravim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima koji koži daju elastičnost i sprečavaju njezino isušivanje - savjetuje mag. nutricionizma Sandra Marić Bulat te dodaje kako strukturu kože održavaju proteini iz mesa. A kako bi lice i tijelo ostalo zategnuto te zadržalo mladenačku svježinu najvažnija je proizvodnja kolagena koja počinje drastično opadati nakon 35. godine.

- Za sintezu kolagena važan je unos vitamina C kojim obiluju jagode, borovnice, svježe povrće, limun, šipak, rajčica i paprika, a u njegovoj izgradnji pomaže i svježi sir te leća, dok su mahunarke, soja, lan, zob i jabuke fitoestrogeni, prirodna sredstva za održavanje kolagena - govori magistrica. U borbi protiv bora trebalo bi izbjegavati ukiseljenu i previše slanu hranu, suhomesnate proizvode, alkohol, slatke i gazirane sokove, a kavu svakako svesti na maksimalno tri šalice na dan. Osim zdrave hrane, koži je potrebno osigurati i dovoljne količine tekućine.

- Najbolji izbor su čajevi od metvice, kamilice i matičnjaka, jednu, dvije šalice na dan. Ujutro je dobro popiti svježe cijeđeni sok od naranče, a tijekom dana piti vodu s nekoliko kapi limuna - ističe Sandra Marić Bulat i upozorava kako biljne čajeve treba ograničiti na tri šalice na dan kako ne bi potaknuli dehidraciju kože. Svakodnevnoj prehrani preporučljivo je dodati ulje konoplje te ne zaboraviti na betakaroten iz tamnozelenoga lisnatog povrća i avokada koji hrani kožu.

Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat, mag. nutricionizma

Kod problematične kože s aknama i osjetljive kože sklone iritacijama najvažnije je čišćenje tijela, osobito jetara. Jelovnik obogatite svježim sirovim voćem i povrćem, žitaricama i medom. Od proteina treba jesti perad, jaja, ribu, svježi sir i malomasni jogurt. A od povrća artičoke, mrkvu, rukolu, raštiku, radič, peršin, celer, sirovu ciklu, poriluk, šparoge, koprivu i luk. Rad jetara potiče naranča, a limun i grožđe izbacivanje toksina.

Dnevni jelovnik

Doručak: Na tašte svježi sok od naranče, zob i proso s lanenim sjemenkama + naribana jabuka, cimet i med + zobeno mlijeko ili pečena jaja sa šampinjonima + salata od rajčice i paprike
Međuobrok: Banana
Ručak: Tjestenina s umakom od lososa i rajčice + salata od svježeg radiča
Međuobrok: Brazilski oraščići
Večera: Salata od leće ili puretine (ulje konoplje, limun, sol, kurkuma), čaj od matičnjaka, metvice i kamilice


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.