A ne gubite na okusu
Najbezbolniji način da smanjite unos soli u organizam
Kad naučimo kako kuhati sa začinima i začinskim biljem, unosit ćemo manje soli i biti zdraviji, kaže nova studija.
Tako je 55 volontera mjesec dana jelo hranu s manje soli, a znanstvenici su pratili unos sve hrane i pića. Ova je grupa uspjela smanjiti maksimalan unos od 3.450 mg dnevno na 1.656 mg.
U drugoj fazi, polovica volontera sudjelovala je u 20-tjednom pokusu s ciljem smanjenja unosa natrija na 1.500 mg dnevno uz pomoć začina i bilja. Druga polovica ispitanika trebala je samostalno smanjiti unos soli. Više od 60 posto sudionika imalo je visok krvni tlak, a gotovo petina dijabetes i višak kilograma.
Pokazalo se da je prva grupa konzumirala 966 mg natrija dnevno manje od grupe koja je samostalno kontrolirala unos soli.
Cheryl Anderson, voditeljica studije i izvanredna profesorica na Odsjeku za obitelj i preventivnu medicinu na Sveučilištu u San Diegu u Kaliforniji, rekla je za Daily Mail da učenje kuhanja pomaže u kontroli unosa hrane i uravnoteženijoj prehrani.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
Izdvojeno
-
Rak vrata maternice je bolest od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 300 žena, a 120 ih izgubi život, zbog čega se u Hrvatskoj 25. siječnja obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznatiji kao Dan mimoza, dok Europski tjedan prevencije traje od 20. do 26. siječnja.
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.