Lifestyle

Super trikovi

Ocat, voda i limunov sok ispiru sve pesticide s voća i povrća

Ocat, voda i limunov sok ispiru sve pesticide s voća i povrća

Voće i povrće koje je tretirano kemikalijama treba oprati octom, limunovim sokom i solju. Upamtite, treba prati i namirnice s nejestivom korom poput lubenice i dinje

Prije čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za rezanje te dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom - ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tijekom rezanja i guljenja. 

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se riješili svih bakterija i kemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. 

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i namakati listove u vodi nekoliko minuta. Potom treba ocijediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog podrijetla, no niste li sigurni u metodu uzgoja, uključite u pranje ocat. Pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice destiliranog bijelog octa te u mješavini namačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim ručnicima. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a ocat djelomično može utjecati na teksturu i okus hrane. 

Povrće poput brokule i cvjetače potrebno je namakati u hladnoj vodi minutu, dvije prije pranja vodom ili kombinacijom octa i vode. Povrće i voće s debljom kožom, poput rajčice i manga, potrebno je prije pranja iščetkati četkom namijenjenom isključivo za sirove namirnice. 

Potrebno je oprati i voće kod kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso voća tijekom rezanja. Većina će se bakterija zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti prekriveni. U tom slučaju je potrebno najprije isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim octa protiv pesticida i bakterija djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 

Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tijekom noći - potopite voće i povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u hladnjak ili smočnicu jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite netom prije upotrebe. 

Sprej za uklanjanje kemikalija mora djelovati barem deset minuta

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem te je operite. Ulijte u nju žlicu svježe cijeđenog soka limuna, dvije žlice octa i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci proželi. Voće i povrće prije upotrebe poprskajte tom mješavinom, pustite da djeluje desetak minuta te isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili kuhinjskim ručnicima obrišite prije guljenja i rezanja. Nakon ispiranja okus i miris octa neće se osjetiti.

Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, cvjetača i ananas

Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane, no to je mnogima financijski neprihvatljivo.

Naravno, i organsku hranu potrebno je dobro oprati. No s obzirom na to da organska hrana mnogima nije niti dostupna, pesticide je moguće smanjiti i unosom namirnica s liste "najmanje zagađenih pesticidima" Američke udruge potrošača. U tu skupinu spadaju kelj, luk, šparoge, patlidžan, dinja, cvjetača, mango, kivi, avokado, ananas i grejp. Kod agruma je, međutim, potreban dodatan oprez te ih se ne preporučuje koristiti cijele (primjerice, ribanu limunovu ili narančinu koru za pripremu kolača) ako niste sigurni u njihovo podrijetlo. 

Mini trikovi

  • Voće i povrće peru se pomoću octa ili soli te ispiru vodom. 
  • Namakanje u čistoj vodi preko noći također uklanja neželjene sastojke. 
  • Namirnice s debljom kožom četkaju se prije pranja.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.