Lifestyle

Hrana za jači imunitet: Paprike, šljive i špinat ususret virozama

Hrana za jači imunitet: Paprike, šljive i špinat ususret virozama

Kraj ljeta idealno je vrijeme da poradite na jačanju imuniteta i pripremite organizam za borbu protiv viroza i prehlada jer nam je još dostupna hrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

- Najbolje je pojačati unos antioksidansa, a idealnu kombinaciju čine vitamin C i cink. Taj spoj je specifičan jer vrlo moćno djeluje u fazi prevencije, ali i kada se jednom razbolimo, jer skraćuje vrijeme trajanja viroza i prehlada te je vrlo učinkovita u borbi protiv infekcija dišnih putova - kaže naša sugovornica. Treći koristan antioksidans je selen, koji pomaže ne samo protiv prehlada nego i niza drugih oboljenja, dodaje Marić Bulat. No dok vitamina C trenutno u prirodi ima u izobilju - na primjer u krumpiru, rajčici, paprikama, brokuli i špinatu, bobičastom voću te jabukama i šljivama, koje se upravo beru, cinka obično unosimo premalo i korisno ga je dodatno unositi uzimanjem vitaminskih dodataka. 

Hrana bogata nezamljenjivim cinkom

Uglavnom  se nalazi u tragovima, u namirnicama koje su bogate kolesterolom i masnoćama, koje često izbjegavamo u prehrani zbog zdravlja srca i krvnih žila, pa ga često ne unosimo dovoljno u organizam. Poželjno je uzimati od 11 do 15 miligrama cinka dnevno, s tim da ne bismo smjeli prekoračiti dozu - kaže Sandra Marić Bulat. 

Ima ga u grahu, sjemenkama bundeve, gljivama te cjelovitim žitaricama, pa u ovo vrijeme treba koristiti te namirnice. S vitaminom C, pak, nećete pogriješiti ni ako povećate dnevnu dozu do 1000 miligrama. Zgodno je to što sad postoje i kapsule s prirodnim vitaminom C, pa oni koji možda ne vole citruse, ili ih ne jedu jer im loše sjedaju na želudac, mogu probati s njima. 

Treći antioksidans, selen, nalazi se u plodovima mora, ribi (posebno tuni), telećim jetricama, jajima, crvenom mesu i žitaricama. Uoči hladnijih dana, ali i promjenjiva vremena tijekom kojeg haraju viroze, korisno je povesti računa i o unosu vitamina iz skupine B, pogotovo vitamina B2. Njegov manjak može biti razlog za česte upale grla te neugodne raspukline u kutovima usana koje može potaknuti vjetar. 

Prirodno ojačajte imunitet medom

Dobar izvor B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. 

 

- Svakako se preporučuje da u jesen započnemo i s uzimanjem žlice meda uz jutarnji čaj te pogotovo propolisa. Posebno je dobra kombinacija propolisa s C vitaminom, ili s malom dozom ehinacee, što izvrsno djeluje na imunitet i u fazi prevencije, ali i kad se razbolimo - savjetuje Sandra Marić Bulat. 

Snaga i ljekovitost matične mliječi

Uz uobičajeni čaj od šipka, koji je bogat C vitaminom, za jačanje imuniteta odličan je čaj od stolisnika u kombinaciji s nevenom, dodaje. 

Uz med i propolis, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima matična mliječ, koja sadrži vitamine A, B, C, D i E, uz posebno visoku koncentraciju vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, različite minerale, enzime i 18 vrsta aminokiselina, koje također sprečavaju razvoj bakterija i virusa. Uz prevenciju prehlade i imuniteta, mliječ je korisna i kod brojnih drugih oboljenja: koristi se u liječenju artritisa i reume, visokoga kolesterola, kroničnog umora, impotencije i neplodnosti, stresa, depresije i tjeskobe, visokog tlaka, kožnih problema i dijabetesa. Korisna je i kod kroničnih infekcija, postoje istraživanja koja upućuju na to da zaustavlja rast tumorskih stanica, a dokazano je da povećava izdržljivost sportaša kojima je potrebna snaga. Pad imuniteta najčešće je potaknut neurednim životom: pušenjem i stresom u kombinaciji s nezdravom prehranom, pa prije nego što navale virusi, pokušajte uvesti reda i u tom segmentu. 

Ne zaboravite i na ulogu sna

Za imunitet je važno i dovoljno sna, no to ne znači da trebate spavati više. Istraživanja pokazuju da previše sna negativno utječe na imunitet. 

- Osim toga, dodani, ili konzumni šećer ima izrazito negativnu ulogu na imunitet jer doslovno poništava djelovanje minerala i potiče razmnožavanje virusa i bakterija. Zato biste trebali smanjiti unos industrijski proizvedenih slatkiša i šećera u kavi, čajevima i slično - napominje nutricionistica. Sokove i čaj sladite medom, umjesto keksa i napolitanki grickajte suho voće, a umjesto kupljene torte odličan desert može biti shake ili frape od kivija, naranče, limuna, jabuke, banane ili kruške (ili svega toga u kombinaciji), sa žličicom meda. U takve sokove možete dodati i šaku zelenog lisnatog povrća, koje je bogato mineralima, što će biti prava vitaminsko-mineralna bomba za organizam.

Svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta u kombinaciji s povremenim kupkama također može biti korisna za jačanje imuniteta jer oboje potiče izmjenu i izbacivanje otrova iz organizma.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.