Lifestyle

prehrana

Kraljica je jeseni, dobra za oči, bubrege, pluća i muško zdravlje

Kraljica je jeseni, dobra za oči, bubrege, pluća i muško zdravlje
Thinkstock

Konzumiranjem paprike nedvojbeno se povećava antioksidativna sposobnost organizma u inaktivaciji slobodnih radikala što su pokazale i znanstvene studije. Posebno to koristi zaštiti zdravlja i funkcije mrežnice oka, bubrega i perifernih živaca kod šećernih bolesnika.

Paprike su od pamtivijeka dio naše prehrane. Da je tome tako potvrđuju arheološki nalazi iz Južne Amerike stari barem 9500 godina.

Paprike su, bez obzira na sortu, bogate vitaminom C. Samo 100 g svježe paprike zadovoljava preporuku za dnevni unos ovog mikronutrijenta. Crvene jesenske paprike su bogate karotenoidima među kojima se ističu kapsantin, kapsorubin i beta-karoten. Zahvaljujući upravo njima, koriste se za pojačavanje boje jelima.

Konzumiranjem paprike nedvojbeno se povećava antioksidativna sposobnost organizma u inaktivaciji slobodnih radikala što su pokazale i znanstvene studije. Posebno to koristi zaštiti zdravlja i funkcije mrežnice oka, bubrega i perifernih živaca kod šećernih bolesnika.

Izuzetno je važno prehranom unositi hranu prirodno bogatu antioksidansima. Nasuprot hrani i prirodnim antioksidansima, umjetno sintetizirani antioksidansi mogu biti kancerogeni. Poznata su i druga terapeutska djelovanja fitokemikalija iz paprike, poput doprinosa u snižavanju povišenog krvnog tlaka, zdravlja pluća i srca pa se stoga može reći kako njezina prisutnost u prehrani ima višestruko pozitivan utjecaj na čovjeka. Osim toga, paprike sadrže vitamin E čija se važnost ogleda u zaštiti kože od preranog starenja te kalij koji doprinosi zdravlju srca. Bilo bi nepravedno ne spomenuti prisutnost vitamina B6, folata, likopena i vlakana. Vitamin B6 je neophodan u stvaranju energije iz hrane koju pojedemo.

Folat je također vitamin B skupine. Iznimno je važan za zdravlje srca, stvaranje eritrocita i mentalno zdravlje. Likopen je karotenoid i snažan antioksidans koji sprječava razvoj raka prostate. 

Prirodan izvor vlakana

Jesenske crvene paprike izvrstan su izvor vlakana. Imate li problema sa zatvorom stolice, kao kuru, svaki dan tijekom nekoliko dana pojedite 2-3 pečene roge i preporodit ćete se. Naravno, nemojte ih guliti jer ćete tako smanjiti njihov laksativni učinak.

Osim toga, visoka mikronutritivna, a niska energetska vrijednost te obilje vlakana čini paprike idealnim saveznicima tijekom mršavljenja.

Zbog svega rečenog, paprike se s pravom smatraju prirodnom funkcionalnom hranom. Nemojte da sezona ovih jesenskih ljepotica prođe bez vas.

Ako ne znate što pripremiti za ručak, tu su upravo roge. Ispecite ih pa začinite peršinom, češnjakom, paprom i maslinovim uljem. Kombinirajte ih s kuhanim jajima i krumpirom pečenim u kori. Jednostavan je to ručak za poželjeti. Neka vam je uslast.

Živim.hr


Reci što misliš!