Pripazite na zdravlje
Kako konačno prestati previše jesti
Svi imamo dane kada osjećamo neutaživu glad i koliko god raznovrsne hrane pojedemo, čini se kao da organizam želi još. Naravno, nije strašno ako si ponekad ugodimo i damo oduška, ali redovno prejedanje odrazit će se loše ne samo na vitku liniju, već i na cjelokupnu zdravstvenu sliku
Bilo koja promjena ne može se učinkovito odraditi preko noći i nije poželjno raditi nagle rezove.
Baš kao i s rigoroznim dijetama, koje je teško držati neko dulje
vrijeme, i problem prejedanja treba rješavati korak po korak. Evo
nekoliko ideja koje su ujedno i smjernice za zdraviji način
života.
Jedite redovno
Ljudi koji najviše jedu u večernjim satima i osjećaju da su i dalje gladni, najčešće rade pogrešku što ne jedu tijekom dana. Koliko god da ste zauzeti, pronađite tih par minuta da pojedete doručak i ručak. Postoje brzinska rješenja poput shakea za doručak koji možete pripremiti kod kuće pa ponijeti na posao, a isto vrijedi i za ručak. Tijelo ne može funkcionirati ako nema goriva i to morate prihvatiti.
Cjelovite namirnice
Naše tijelo prepoznaje cjelovite namirnice kao pravi izvor hrane.
Cjelovite namirnice također su pune vitamina i minerala koji nam
pomažu da se što dulje osjećamo sitima. Kada jedemo prerađene
namirnice koje su pune kemikalija i raznih dodataka, organizam
ostaje zbunjen i ostane gladan jer još uvijek traži hranjive
tvari. Zapamtite - što kraći popis sastojaka na nekoj namirnici,
to bolje!
Masti su važne, ali samo one zdrave
Masti iz ulja poput maslinovog i kokosova ili maslaca od badema i
orašastih plodova te ribe kao što je losos ili sardina spadaju u
kategoriju zdravih masti. Čak i punomasni mliječni proizvodi
poput jogurta ili kozjeg sira nisu na listi loših namirnica jer
su masne. Problem je što klasične i prerađene namirnice koje
poznajemo kao masne zapravo imaju i šećera, a to je ono što nas
deblja i daje kratkotrajnu energiju.
Oboružajte se vlaknima
Vlakna bi trebala biti dio prehrane svakoga dana. 'Loš
kolesterol' danas je vrlo raširen problem, a prirodan način
njegove prevencije hrana je bogata vlaknima. Njezinu
djelotvornost potvrdila su brojna istraživanja. Također, mnoga
istraživanja do sada potvrdila su da ljudi koji jedu namirnice
bogate vlaknima imaju manji rizik od raznih srčanih bolesti, ali
i od srčanog udara. Osim toga, vlakna su važna za urednu probavu,
ali i pomažu kod održavanja vitke linije jer se zbog njih možete
dulje osjećati sitima. Lipner svakodnevno prehrani dodaje Chia
sjemenke u razne smoothieje i shakeove za doručak. Naglašava da
su bogate zdravim Omega 3 masnim kiselinama, ali i daju energiju
potrebnu za naporni radni dan.
Identificirajte opasnu hranu za vas
Svi imamo omiljene namirnice koje ne možemo prestati jesti kada
započnemo. Najčešće se radi o slanim ili slatkim namirnicama koje
nas zbog okusa tjeraju da uzmemo još. Ako je to za vas čokolada
koju gotovo uvijek pojedete cijelu, prestanite je kupovati.
Napravite pauzu od alkohola
Lipner naglašava kako njegovi pacijenti često nisu svjesni
poveznice alkohola s prejedanjem, no činjenica je da uz čašu piva
uvijek volimo i nešto prigristi, najčešće nešto nezdravo poput
pizze ili grickalica. Dajte si malo truda i odreknite se alkohola
na dva tjedna te vodite evidenciju jeste li i manje jeli. Moguće
je da ćete postati svjesniji i što pijete i što jedete.
Jedite u društvu
Općepoznato je da ćemo u društvu uvijek paziti što radimo i kako se ponašamo pa ćemo tako pojesti jedan umjesto tri kolača jer ne želimo biti obilježeni kao pohlepna osoba. Stoga nije loše da idete s kolegama na poslu na ručak jer ćete vjerojatno birati zdravije i nećete pretjerivati.
Vezane vijesti
-
Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lijek za mamurluk. Liječnici za Daily Star savjetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir uvijek bolji izbor. Te namirnice pomoći će nadoknaditi izgubljene elektrolite i povratiti vam snagu.
-
Nisu svi žumanjci jednaki i njihova boja otkriva puno više o tome što jedete nego što ste mogli misliti. Boja žumanjka ovisi o hrani koju kokoš jede, ali i o raznolikosti njene prehrane.
-
Kad je u pitanju zdrava hrana, klasifikacije postaju sve teže jer postoji veliki broj oprečnih tvrdnji. Ipak, znanstvenici tvrde da su sada razvili novi "kompas za hranu" koji rješava ovaj problem.
-
Većina nas svakodnevno se suočava s istim pitanjem - što pojesti? Naravno, najbolji izbor je zdrava hrana. No kako znati da dobivamo sve potrebne hranjive tvari?
Izdvojeno
-
Suho, uz promjenjivu naoblaku, ujutro i mjestimičnu sumaglicu, u unutrašnjosti i maglu, te najnižu temperaturu zraka od 5 do 8 °C, dok će uz more biti uglavnom 11, 12 °C. Poslijepodne također iznadprosječno toplo - između 14 i 18 °C.
-
Otkriće antibiotika jedan je od najvećih medicinskih otkrića 20. stoljeća. Prije antibiotika, porođaj, infekcija mokraćnog sustava ili obična posjekotina mogli su dovesti do smrti od infekcije.
-
U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Potočnica na otoku Pagu (grad Novalja).
-
Policija je i proteklog vikenda na zadarskim prometnicama provodila pojačani nadzor prometa, a u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.