Prednosti i mane
Drvena, plastična ili staklena daska za rezanje - koja je bolja?
Zaljubljenici u kuhinju i kuhanje America's Test Kitchen's isprobali su različite daske za rezanje i zaključili kako prije svega treba biti dovoljno teška da stoji na mjestu, dovoljno velika i imati nekakvu dršku za lakše rukovanje. Osim toga, došli su do još nekoliko zaključaka, od kojih je ključni da je najbolja drvena daska za rezanje.
Noževi
Da bi noževi što dulje ostali oštri, staklena je daska za rezanje najlošiji izbor, a najbolji, smatraju stručnjaci drvena daska jer neće brzo otupjeti nož. Također nož neće proklizavati drvenom daskom za vrijeme rezanja kao što se to dešava na plastičnim površinama.
Izdržljivost
Ako želite izdržljivu dasku, preporuka je stručnjaka tikovina jer ima komponente uljnih smola koje su otporne na vlagu. Iz tog će razloga takva daska dulje trajati čak i od bambusove. Inače popularne bambusove daske za 20 su posto tvrđe, ponajviše zato što su prepune tvrdih čvorića koji će otupjeti oštricu noža. Ne možete pogriješiti ni s daskom za rezanje od javora.
Nakon četiri tjedna svakodnevnog korištenja daska za rezanje od tikovine nije imala gotovo nikakva oštećenja. Još je impresivnije to da nakon mjeseci rezanja, sjeckanja i pranja još ima ravnu površinu.
Kod izrade daske za rezanje nije svejedno ni kako su komadi drveta složeni. Tako je primjerice način naličje (face grain) najlošiji jer će najbrže otupjeti oštricu noža, dok je stražnja strana (edge grain) najbolji izbor. Postoje i visokokvalitetni (end grain) tipovi drvenih dasaka za rezanje, ali su skupi i koriste ih vrhunski restorani odnosno kuhari.
Osim staklenih dasaka za rezanje, tu su i plastične koje često svi često koristimo u kućanstvu. No plastične daske mogu dobiti dublje rezove u kojima će se lakše zadržati bakterije pa ih je potrebno posebno temeljito oprati. Kako temeljito oprati daske za rezanje, možete pročitati ovdje.
Vezane vijesti
-
-
Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?
-
Iako je ovo jelo brzo i jednostavno, neke stvari ljudi često krivo rade.
-
Počeli ste kuhati kod kuće, umjesto da jedete vani ili naručujete hranu. To je pohvalno, no treba pripaziti na česte kulinarske pogreške koje većina čini na svom štednjaku, a za rezultat imaju gomilanje kilograma.
Izdvojeno
-
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i danju mnogima ugodno toplo. Povremeni oblaci bit će oni visoki koprenasti
-
Nogometaši Dinama ostvarili su drugu uzastopnu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka svladavši Slovan u Bratislavi s uvjerljivih 4-1 (2-1).
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.