Lifestyle

Razvijanje

Kako potaknuti inteligenciju kod djeteta

Kako potaknuti inteligenciju kod djeteta

Prva godina djetetova života je najvažnija kada je u pitanju razvoj moždanih stanica. Mozak djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže djetetovo okruženje u kojem se ono nalazi. Zbog toga je vrlo važna svakodnevna interakcija s vašim djetetom, kako bi njegova okolina bila što više stimulirajuća za razvoj moždanih stanica, piše Index.hr

Roditelji se često nalaze u dilemi kada njihovi mališani pokažu određene sposobnosti koje nisu karakteristične za njegov uzrast.

Danas gotovo svakodnevno nailazimo na djecu za koju bi mogli reći da su agresivna prema drugoj djeci ili da lako odustaju od zadataka koje ne mogu riješiti, iskazuju nepoštovanje prema drugima. Njihov problem nije u tome što nisu inteligentna već što nisu razvila emocionalne vještine koje su nužne za uspjeh u raznim životnim situacijama: izražavanje i prihvaćanje svojih osjećaja, samokontrole, društvenosti, sposobnosti rješavanja problema u suradnji s drugima, upornost, ljubaznost, poštovanje i empatija.

Ono što oni nisu razvili naziva se - emocionalna inteligencija. To je vještina koja je ključna za uspjeh u različitim životnim situacijama.

Roditelji svakako imaju mogućnost omogućiti što stimulativniju sredinu za razvoj svog djeteta jer obitelj predstavlja osnovnu i najplodotvorniju sredinu za razvoj dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja, a to su svojstva osobnosti bez kojih nema dugoročnijeg uspjeha, ma koliko veliki bili nečiji intelektualni potencijali.

Nasuprot široko raširenom uvjerenju da "stimulativna sredina" podrazumijeva da roditelji izdvajaju puno novaca, to nije točno. Ukoliko su roditelji dovoljno motivirani, otkriti će da postoje brojni, potpuno besplatni poticaji, ali svi oni zahtijevaju osobno angažiranje i vrijeme koje se provodi s djetetom.

Čitajte djetetu slikovnice, a prilikom čitanja proizvodite različite zvukove koji predstavljaju određene životinje, govorite nazive boja i oblika, imenujte predmete. Ispričajte svoju priču, te je ponavljajte što češće i upotrijebite poveznice na priču u nekim drugim svakodnevnim situacijama i aktivnostima. Promjene vašeg glasa, likovi u slikovnici, boje i oblici će se sigurno sviđati vašem djetetu, a osim toga, što ranije dijete upoznate s čitanjem tim bolje.

Uključite dijete u kućne aktivnosti. Pokažite mu kako izgleda prostor u kojem živi, te okoliš, bez obzira živite li u kući ili u zgradi, gradu ili selu. Upoznajte dijete s predmetima koji se nalaze u kući, različitim bojama, oblicima, teksturama. Naravno, pazite da se dijete ne ozlijedi s predmetima, jer u dobi do godinu dana, predmeti će mu lako ispadati iz ruku ili će ih bacati, te će svi redovito završavati u ustima.

Djeca imaju različite karaktere, pa tako i različite ukuse od samog rođenja. Potrudite se saznati što se vašem djetetu sviđa, a što mu se ne sviđa, te prilagodite okruženje njegovim zahtjevima. Pokušajte pronaći što više stvari, igra i aktivnosti koje će se svidjeti vašem djetetu, jer raznovrsnost potiče razvoj moždanih vijuga.

 Roditelji svakako imaju mogućnost omogućiti što stimulativniju sredinu za razvoj svog djeteta jer obitelj predstavlja osnovnu i najplodotvorniju sredinu za razvoj dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja, a to su svojstva osobe bez kojih nema dugoročnog uspjeha, ma koliko veliki bili nečiji intelektualni potencijali.

Ukoliko su roditelji dovoljno motivirani, otkriti će da postoje brojni, potpuno besplatni poticaji, ali svi oni zahtijevaju osobno angažiranje i vrijeme koje se provodi sa djetetom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.