Lifestyle

Svakog vikenda do Božića oživljava se po jedna lokacija

Adventski kalendar: Ovog vikenda oživljava dvorište u Ilici 69

 Adventski kalendar: Ovog vikenda oživljava dvorište u Ilici 69

Advent u Zagrebu, uz već poznate lokacije Zrinjevac, Tomislavov trg ili Fuliranje, od ove godine nudi i zanimljiv program Adventski kalendar. Svakog vikenda do Božića oživljava se po jedna lokacija u Donjem gradu.

Prošlog vikenda revitalizan je obrtnički prolaz, dok nas ovoga niz događanja očekuje u dvorištu zgrade u Ilici 69, kod Britanskog trga. Najavljuje voditelj projekta Luka Krstulović:

"5. prosinca u subotu započinje već oko 11 sati kroz dječje radionice, radionice ilustracija, pisanja božićnih pisama sve do 19 sati kad je svečano otvorenje i tu će biti koncert ‘Trio - tri sestre‘ ", rekao je Krstulović.

Program i u nedjelju počinje u 11 sati, izložbama taktilne skulpture Petra Čuje i radova Udruge slijepih Zagreb. U podne je dječja predstaa udruge Mist, slijedi radionica pisanja božićnih pisama i čestitki, a sve će završiti plesnom predstavom koju izvode studenti odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. Sve prate i zanmljive svjetlosne instalacije.

"Tijekom cijele manifestacije bit će izložena skulptura, tj. niz svjetlosnih instalacija ‘A gdje je svjetlo?" koje su dobivene od raznih autora prilikom natječaja koji je raspisan", kaže Krstulović.
Događanje ima i humanitarni karakter. U subotu prikupljat će se donacije za udrugu Mali zmaj, možete donijeti igračke ili slatkiše za nezbrinutu i djecu iz socijalno ugroženih obitelji. U nedjelju će se prehrambeni proizvodi prikupljati za udrugu Facebook humanitarci, dok se ljubitelji pasa pozivaju da donesu potrepštine za pse, za udrugu „Šapica".

Do Božića, Adventski kalendar otkrit će Zagrepčanima još dvije lokacije, Petrinjska 73 i blok Žerjavićeva - Mihanovićeva, gdje će biti održane radionice, izložbe, koncerti.

"Degustacija raznih kolača, slastica, kuhanog vina itd. Bit će i niz izložbi koje obuhvbaćaju od starih božićnih običaja, do novih prijedloga za intervenciju koje su sastavili studenti Arhitektonskog fakulteta. Prilikom svakog večernjeg programa bit će barem jedan koncert ili performans i dosta sadržaja koji bi mogli zainteresirati širi krug publike", zaključio je Krstulović.

Svaki od ovih prostora u novom božićnom ruhu možete posjetiti samo dva dana, tijekom vikenda kada su otvoreni. Cilj projekta je otkriti potencijale sada zapuštenih donjogradskih blokova i potaknuti njihovo intenzivnije korištenje tijekom cijele godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.