Lifestyle

Najavljujemo

Počinje Advent u Zagrebu

 Počinje Advent u Zagrebu

Paljenjem prve adventske svijeće, u subotu 28. studenog, na Trgu bana Jelačića počinje Advent u Zagrebu. Program i ove godine sadrži brojna događanja i iznenađenja za posjetitelje. Advent u Zagrebu prepoznat je i u svijetu preko nezavisnog portala Best European Destinations. Martina Bienenfeld direktorica TZ Grada Zagreba:

"Uspjeh zagrebačkog adventa se vidi u tome što smo temeljem uspjeha i dobrih rezultata prošle godine, ove godine stavljeni na njihovu listu za glasanje za najbolji božićni sajam i događanja za ovu godinu. To je uistinu međunarodno prepoznata manifestacija i program, gdje ćemo imati glasovanje. Počet će 1.12. a završit ćemo 12.12.", rekla je Bienenfeld.

Tradicija Adventa nastavlja se i na Zrinjevcu:

"Zapalit ćemo Zrinjevac u 19.30 paljenjem naših čarobnih lampica, kada će Zrinjevac postati prava božićna bajka. Ledeni park imamo ove godine 2. izdanje na Tomislavovom trgu, uz određene kvalitativne pomake na bolje", rekla je Bienenfeld.

Dio programa i ove je godine Fuliranje u Zagrebu:

"Osim već dobro poznate i jako lijepo prihvaćene Tomićeve ulice, ono se seli i u Korlčevu ulicu, uz naš advent na Europskom trgu. Tema ovogodišnjeg Fuliranja je put oko svijeta. Ove godine veseli nas da nam je partner na adventu na Europskom trgu i Europska komisija koja će podržavati i dječje programe svaki vikend."

Novost u programu je Adventski kalendar, koji je ostvaren u suradnji sa sekcijom mladih Društva arhitekata u Zagrebu:

"Oni su uistinu cijelu godinu ozbiljno promišljali nekoliko gradskih lokacija, pasaža i dvorišta koji su na neki način zanemareni i možda nepravedno nisu bili u fokusu. Zahvaljujući njima, zahvaljujući Adventu, mi smo se odlučili za četiri ta prostora."

Tako da ce oživjeti Obrtnički prolaz, dvorišta Ilice 69 i Petrinjske 73, te blok Žerjavićeve 3 i Mihanovićeve 30/2. U svim čarima Adventa ove ćemo godine uživati nekoliko dana duže:

"Ono što smo uspjeli ove godine s Gradom dogovoriti jest da Advent nećemo završiti s Novom godinom, već ga produžujemo do 10. prvoga, jer smo primjetili kako jedan veliki broj naših turista u Zagrebu ostaje i početkom prvog mjeseca. Tako ćemo advenstka događanja završiti sa završetkom dječjih praznika, što je zapravo nedjelja", najavila je Bienenfeld.

Za program na Trgu bana Jelačića i ove je godine zadužena Koncertna direkcija Zagreb. Ravnatelj direkcije Josip Nalis:

"Riječ je o velikoj pozornici koja će početi 4. 12 i trajat će do 21. prosinca. Taj datum je posebno zanimljiv, vjerujem, svima vama zbog Zaklade Ana Rukavina i velikog koncerta, koji će se ove godine održati u ponedjeljak", rekao je Nalis.

Uz veliku pozornicu bit će i tradicionalni šator, te poseban dio u Gajevoj i Bogovićevoj:

"Da se svi oni koji predstavljaju raznorazne običaje i vlastite proizvode nađu u samom centru grada i taj bismo dio nazvali Adventska špica".

Program se proširio i na Gornji grad i to u suradnji s Klovićevim dvorima. Cilj je vratiti se starim adventskim tradicijama Zagreba. Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić:

"U cijelom prizemlju Galerije u suradnji s Etnografskim muzejom izložit ćemo njihove stare tradicionalne jaslice, stari božićni nakit, izložbu starih fotografija, razglednica i čestitki za Božić. Imat ćemo izradu tradicionalnih kuglica, gdje će ljudi dolaziti, puhati kuglice i to pokazivati djeci. Tu je i izrada nekih tradicionalnih jela, poput paprenjaka, medenjaka...", najavljuje Picukarić.

U planu su i prezentacija kuhanja, predavanja o tradiciji Božića, par koncerata, te projekcija starih crno-bijelih filmova sa sretnim završetkom. Cjelokupni program događanja, ali i različita mjesta u gradu na kojima će se sve odvijati možete pronaći na web stranici www.adventuzagrebu.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.