Događaji

Advent

Božić starog Zagreba

 Božić starog Zagreba

Božić starog Zagreba novo je blagdansko događanje kojim se Galerija Klovićevi dvori priključuje Adventu u Zagrebu.

Do ideje širenja adventskih događanja i na Gornji Grad došlo je iz više razloga, kaže ravnatelj Galerije Antonio Picukarić:

"Gornji grad, a tako i naša galerija je u principu ove zimske mjesece, a poglavito za Božić i Novu godinu prazna. Ništa se tu ne događa. Imate problem Gornjeg grada koji predstavlja jednu idealnu kulisu baš za Božić, gdje nema ni turista, a baš ni Zagrepčana, ne znaju ni što bi radili na tom Gornjem gradu osim malo prošetali", rekao je Picukarić.

Na ovaj način Galerija se želi više približiti široj publici, a posebno onima koji još trebaju zavoljeti umjetnost, a to su djeca i mladi. Ovaj program kreće u subotu u podne kićenjem božićnog drvca u atriju Galerije, uz izvođenje božićnih pjesama. U isto vrijeme otvaraju se i izložbe galerista i antikvara, Božićne jaslice Etnografskog muzeja, te starih razglednica Zagreba i tradicijskih igračaka. Tu su i brojne kreativne i gastro radionice, predavanja, ali i projekcije filmova sa sretnim završetkom. Bogat program besplatnih događanja traje do Badnjaka. Posebna zanimljivost od nedjelje nas čeka na platou Gradec:

"Riječ je o barem 2 ledene skulpture koje će zauzeti prostor ovog prekrasnog platoa s kojeg se pruža pogled na adventsku prijestolnicu. Izazov stoji pred kolegom koji je došao iz Toronta gdje se bavi već 15 godina izradom ledenih skulptura i osvaja nagrade. Veseli što ćemo napokon u našem gradu imati priliku prezentirati nešto novo", najavio je producent projekta Ledena skulptura Zlatan Jagnjac i dodao:

"Zanimljivo će biti pratiti tijek izrade. Za takvu sklpturu će to trajati jedno 12 sati pa će građani moći doći gledati kako on radi sa svojim osnovnim alatom, a to je motorna pila, i nekim drugim alatima koji se ne susreću u svakodnevnom životu. Skulptura će biti interaktivna, moći će se kraj nje fotografirati i zauvijek zabilježiti taj trenutak...", rekao je Jaganjac.
Blagdanskoj atmosferi pridonosi i poseban gastro program:

"Mi ćemo se pridružiti sa tri edukativna kuharska showa. Sa tri poznata zagrebačka chefa organizirat će se tri kuharske radionice", rekla nam je Olinka Pavić Perović iz organizacije.

Prva radionica je idući petak, 18. prosinca, na temu starozagrebačkih jela, o čemu će nas učiti Dario Lide. Idući dan Marko Jovančević vodi radionicu Stari recepti Zagreba, dok će nas Branko Ognjenović u utorak 22. prosinca više naučiti o Blagdanskom stolu starog Zagreba. Sva događanja u sklopu Božića starog Zagreba su besplatna, a više informacija nalazi se na web stranici Advent u Zagrebu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.