Vjenčanja
Najgori običaji hrvatskih svadbi
Kada su vjenčanja u pitanju, svatko ima svoje mišljenje. Ili ih volite, ili ne, no sigurno je kako postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kada je vjenčanje u pitanju. Dan je to mladenaca koji se zaklinju na vječnu ljubav koja se zapečati ugovorom, no dan je to i za obitelj i prijatelje koji se vesele sa sretnim parom.
Vjenčanja u Hrvatskoj često su vrlo tradicionalna i tipična, pa smo
našli nekoliko "obaveznih" scenarija bez kojih ne može proći skoro niti
jedno vjenčanje u Hrvatskoj.
Prvo, prije same ceremonije okupljaju se prijatelji i obitelj. Pa se
tako obično ženska strana cijelo jutro šminka, oblači, naslikava... dok
muška strana obično od ranog jutra nazdravlja rakijom, gemištima ili
bevandom. Zaboravite na spavanje i trijeznost, jer će ovakav tempo
potrajati do sljedećeg dana.
Drugi vrlo "popularan" običaj je "kupovanje" mlade. S glazbom dolazi i
familija, a kada mladoženja dolazi po mladu, obično mu se uvijek
"podvali" kriva a zatim se ona "prava" kupuje i njoj se dokazuje.
Tradicija dolazi iz običaja da je muškarac glava kuće i da je u
mogućnosti brinuti se za svoju obitelj.
Kada smo mladu "kupili" cijela parada dolazi u crkvu. Neki imaju samo
obred, dok veći vjerski fanatici imaju i cijelu misu što sigurno nije po
voli gostima mladenaca. Svećenik često bude i glavna zvijezda obrreda
jer se nerijetko dogodi da kaže krivo ime mladenaca ili malo pretjera s
misnim vinom.
Nakon obreda, fotografiranja i čestitara ispred crkve, vesela družila u
koloni ide prema sali. Bez dvorane nema ništa i mnogi će se mladenci
složiti kako je to najvažniji dio (uz glazbu). Dvorana se mora
zakapariti i godinu dana unaprijed, pa je izgleda teže naći slobodnu
salu nego muža ili ženu. Možda je najbolje već sada naći slobodnu salu
po dobroj cijeni ako ne želite riskirati.
Večera uvijek počinje blagoslovom hrane, a prva je na redu juha. Nije
baš svima omiljena, no takva je tradicija. Hrana na svadbama je bitna i
uvijek se komentira, a meni se vrlo često ponavlja. Nakon juhe, tu je
pohani šnicl, pečenje, njoki, svadbena torta u ponoć, a nakon toga ide
pečena janjetina i odojak, te na kraju gulaš. Ako nešto od toga ne
valja, o tome kako janje nije bilo dovoljno slano, slušat ćete ostatak
života. Paradu s kušanjem torte i kako je kumovi jedu "bez ruku" nitko
ne želi gledati.
Znači, siti gosti - sretni gosti a onda svi mogu na plesni podij. Svi
znamo scenarij. Prvo mladenci, pa roditelji, a sve to dirigira bend s
bine. Na svadbama uvijek prolazi zabavni domaći hitovi koji su se
svirali i prije 20, 30 godina. Hit je hit, pa je na repertoaru Mišo
Kovač, Jasmin Stavros, Mladen Grdović, Dražen Zečić, uz stari Magazin,
Severinu i Rozgu, a zaluta i koja narodna uz nezaobilaznog Halida
Bešlića i "Prvi poljubac".
A sada ide onaj dio kada sve neudane žene koje to više ne žele biti,
napadaju buket koji baca sretnica koja se udala prije njih. Parada se
nastavlja s muškarcima koji love podvezicu, a "sretnici" koji su ulovili
sva obilježja tada glume da su sljedeći na redu. Sve je u redu ako je
"slučajno" izabran par, no neugodno postane kada to nije slučaj a neki
nepoznati sretnik koji ulovi podvezicu zavuče se kumi koja je ulovila
buket pod haljinu.
Fešta završava ujutro i više nitko nije za fotografiranje. Šminka je
razmazana, alkohol se popio, ... a svi sramotni dijelovi su snimljeni na
video snimci. Taj dio mladenci obožavaju gledati i traje satima. E taj
video ostali gosti nikako ne žele gledati i vidjeti kako su na koljeni
pjevali uz hitove tamburaša. Neke stvari bi trebale ostali neotkrivene.
Vezane vijesti
-
U Lisinskom će se moći pronaći i izlagači koji mogu dodatno pridonijeti originalnosti vašeg vjenčanja. Nastupit će izvrsni komičari
-
Organizirati vjenčanje danas podrazumijeva primjenu zahtjevnijeg dizajna, široke palete posebnih proizvoda i usluga kako bi svi zajedno mogli realizirati nezaboravna i jedinstvena vjenčanja
-
-
Izdvojeno
-
U Zadru, poput mnogih drugih gradova diljem svijeta, tržnica je ne samo mjesto gdje se trguje, već i oda autohtonim mirisima, okusima i duhu samog grada.
-
Prošećete li tržnicom, možete primijetiti kako se sezone pojedinog voća i povrća pomiču na sve ranije, a kumice će vam reći kako sezone kakve smo nekad poznavali – više ne postoje.
-
Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom Sveučilišta u Zadru organizira izložbu Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice.
-
Na sjednici Općinskog vijeća Općine Povljana održanoj 23. travnja 2024. godine usvojena je Odluka o dodjeli priznanja Općine Povljana.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.