Lifestyle

Vjenčanja

Najgori običaji hrvatskih svadbi

Najgori običaji hrvatskih svadbi

Kada su vjenčanja u pitanju, svatko ima svoje mišljenje. Ili ih volite, ili ne, no sigurno je kako postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kada je vjenčanje u pitanju. Dan je to mladenaca koji se zaklinju na vječnu ljubav koja se zapečati ugovorom, no dan je to i za obitelj i prijatelje koji se vesele sa sretnim parom.

Vjenčanja u Hrvatskoj često su vrlo tradicionalna i tipična, pa smo našli nekoliko "obaveznih" scenarija bez kojih ne može proći skoro niti jedno vjenčanje u Hrvatskoj.

Prvo, prije same ceremonije okupljaju se prijatelji i obitelj. Pa se tako obično ženska strana cijelo jutro šminka, oblači, naslikava... dok muška strana obično od ranog jutra nazdravlja rakijom, gemištima ili bevandom. Zaboravite na spavanje i trijeznost, jer će ovakav tempo potrajati do sljedećeg dana.

Drugi vrlo "popularan" običaj je "kupovanje" mlade. S glazbom dolazi i familija, a kada mladoženja dolazi po mladu, obično mu se uvijek "podvali" kriva a zatim se ona "prava" kupuje i njoj se dokazuje. Tradicija dolazi iz običaja da je muškarac glava kuće i da je u mogućnosti brinuti se za svoju obitelj.

Kada smo mladu "kupili" cijela parada dolazi u crkvu. Neki imaju samo obred, dok veći vjerski fanatici imaju i cijelu misu što sigurno nije po voli gostima mladenaca. Svećenik često bude i glavna zvijezda obrreda jer se nerijetko dogodi da kaže krivo ime mladenaca ili malo pretjera s misnim vinom.

Nakon obreda, fotografiranja i čestitara ispred crkve, vesela družila u koloni ide prema sali. Bez dvorane nema ništa i mnogi će se mladenci složiti kako je to najvažniji dio (uz glazbu). Dvorana se mora zakapariti i godinu dana unaprijed, pa je izgleda teže naći slobodnu salu nego muža ili ženu. Možda je najbolje već sada naći slobodnu salu po dobroj cijeni ako ne želite riskirati.

Večera uvijek počinje blagoslovom hrane, a prva je na redu juha. Nije baš svima omiljena, no takva je tradicija. Hrana na svadbama je bitna i uvijek se komentira, a meni se vrlo često ponavlja. Nakon juhe, tu je pohani šnicl, pečenje, njoki, svadbena torta u ponoć, a nakon toga ide pečena janjetina i odojak, te na kraju gulaš. Ako nešto od toga ne valja, o tome kako janje nije bilo dovoljno slano, slušat ćete ostatak života. Paradu s kušanjem torte i kako je kumovi jedu "bez ruku" nitko ne želi gledati.

Znači, siti gosti - sretni gosti a onda svi mogu na plesni podij. Svi znamo scenarij. Prvo mladenci, pa roditelji, a sve to dirigira bend s bine. Na svadbama uvijek prolazi zabavni domaći hitovi koji su se svirali i prije 20, 30 godina. Hit je hit, pa je na repertoaru Mišo Kovač, Jasmin Stavros, Mladen Grdović, Dražen Zečić, uz stari Magazin, Severinu i Rozgu, a  zaluta i koja narodna uz nezaobilaznog Halida Bešlića i "Prvi poljubac".

A sada ide onaj dio kada sve neudane žene koje to više ne žele biti, napadaju buket koji baca sretnica koja se udala prije njih. Parada se nastavlja s muškarcima koji love podvezicu, a "sretnici" koji su ulovili sva obilježja tada glume da su sljedeći na redu. Sve je u redu ako je "slučajno" izabran par, no neugodno postane kada to nije slučaj a neki nepoznati sretnik koji ulovi podvezicu zavuče se kumi koja je ulovila buket pod haljinu.

Fešta završava ujutro i više nitko nije za fotografiranje. Šminka je razmazana, alkohol se popio, ... a svi sramotni dijelovi su snimljeni na video snimci. Taj dio mladenci obožavaju gledati i traje satima. E taj video ostali gosti nikako ne žele gledati i vidjeti kako su na koljeni pjevali uz hitove tamburaša. Neke stvari bi trebale ostali neotkrivene.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.