Lifestyle

Kolači

Test od 10 sekundi otkriva hoće li vam dobro ispasti kolač

Test od 10 sekundi otkriva hoće li vam dobro ispasti kolač

Uspješno pečenje kolača ovisi o umješnosti pojedinca, ali i svježini pojedine namirnice. Dobar biskvit nemoguće je ispeći bez odgovarajuće 'dizača' tijesta, odnosno ispravnog praška za pecivo ili sode bikarbone, piše Punkufer.hr

Soda bikarbona može imati gotovo 'vječan' rok trajanja ako ju držite na suhom i tamnom mjestu neotvorenu. Proizvođači savjetuju, pak, da zamijenite kutijicu svakih tri godine, a u slučaju da ju imate otvorenu i držite u hladnjaku, trebali biste ju potrošiti u roku mjesec dana.

No ako je skladištena na nepravilan način, ona može izgubiti svoje 'dizačke' sposobnosti za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela prije klasičnog roka trajanja. Upravo zato dobro je napraviti brzopotezni test za provjeru ispravnosti.

Četvrtinu čajne žličice sode bikarbone pomiješajte s nešto vruće vode i četvrtinom čajne žličice octa. Ako se smjesa počne pjeniti, prah je dobar za korištenje. U slučaju da tekućina ostane mirna, nabavite novu sodu za pečenje.

Prašak za pecivo je još jedno zapanjujuće čudo kuhinje - naime, provedena je studija gdje je za pečenje kolača korišten prašak star 29. godina (neotvoren i u originalnom pakiranju), koji je dao besprijekorne rezultate. No ako imate otvorenu kutiju praška za pecivo, najbolje je napraviti test.

Četvrtinu čajne žličice praška za pecivo pomiješajte s malo vruće vode i provjerite pojavljuje li se u istoj mjehurići (u ovom slučaju kiselina poput octa nije potrebna). Ako se voda ne pjeni, krenite do prve trgovine.

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.