Lifestyle

Bez glikogena nema energije

Ono što morate znati o glikogenu u mišićima

Ono što morate znati o glikogenu u mišićima

Nakon konzumacije ugljikohidrata određena količina istih odmah se iskoristi za dobivanje energije, dok se određeni ostatak uskladišti u mišićima kako bi se iskoristio naknadno.
Intenzivnim treninzima izdržljivosti prazne se glikogenske pričuve te sportaši nakon intenzivnih treninga trebaju putem prehrane unositi veće količine ugljikohidrata u odnosu na sportaše koji prakticiraju manje zahtjevne aerobne aktivnosti.

Ipak, svim sportašima ugljikohidrati bi trebali biti neizostavan dio prehrane. 

Jedno je sigurno - ne postoji aktivnost za koju nije potrebna energija.


Bez glikogena nema energije

Baš kao što se spremnik automobila treba napuniti benzinom kako bi se automobil pokrenuo i prešao određeni put, tako je i vašem organizmu za funkcioniranje potrebna energija.

Možemo reći da je obnavljanje glikogenskih pričuva zapravo "punjenje spremnika organizma", naravno, ne benzinom, već ugljikohidratima.  

Obnavljanje istrošenih rezerva glikogena u mišićima nužno je kako biste imali dovoljno energije za obavljanje svih dnevnih aktivnosti, a osobito za kvalitetnu izvedbu treninga.

Količina energije koja je pohranjena u mišićima izravno određuje duljinu trajanja fizičke aktivnosti. Ovdje se ponovno možemo vratiti na usporedbu s automobilom. S na pola napunjenim spremnikom automobil ne može prijeći jednaku udaljenost kao sa spremnikom koji je prije pokretanja automobila bio u potpunosti pun. 

Ukoliko učestalo tijekom dana osjećate umor predlažemo vam da se osvrnete na vaš uobičajeni dnevni unos ugljikohidrata.

 Sastavite adekvatan plan unosa ugljikohidrata kako biste imali dovoljno energije, a istovremeno ne nakupljali suvišne kilograme. 


Sportaši koji se natječu u izrazito napornim sportovima poput maratona i triatlona uobičajeno prije natjecanja organiziraju treninge i unos hrane s ciljem skladištenja što je moguće veće količine mišićnog glikogena. Ovdje je riječ o pospremanju velikih količina ugljikohidrata u mišićima.

Tijekom intenzivne aerobne aktivnosti troše se rezerve glikogena, stoga je izrazito važno iste napuniti što je više moguće kako ne bi došlo do trenutka kada sportaš prije završetka natjecanja više ne posjeduje potrebnu energiju za daljnji nastavak natjecanja. 

 

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.