Lifestyle

Uzrok noćnih mora

Otkriveni razlozi zašto imamo noćne more

Otkriveni razlozi zašto imamo noćne more

Svi ih imamo i nitko ih ne voli. Noćne more nisu način za kvalitetan san. No, znaš li zašto ih imamo?

Utvrđeno je kako je hrana veliki okidač noćnih mora pa ako večeraš kasno navečer ili voliš samo gricnuti nešto u kasnije sate, mogla bi se probuditi u 3 ujutro. Ležanje s punim želucem može uzrokovati refluks kiseline, što pak može poremetiti san i uzrokovati neugodu podsvjesno. U idealnom slučaju, trebala bi prestati jesti što je ranije moguće u danu, a ako ipak trebaš pomoć kako bi zaspala, pokušaj s ispijanjem šalice toplog čaja, prije odlaska u krevet.

Konzumiranje alkohola u kasnim večernjim satima, također može biti razlog lošeg sna, jer on prekida REM fazu spavanja. To je razdoblje tijekom kojeg osoba sanja.

Stres je još jedna stvar, koja igra veliku ulogu u noćnim morama, a istraživanja otkrivaju kako 71-96 posto ljudi s post-traumatskim stresnim poremećajem, pati i od noćnih mora. No, i stres koji osoba osjeća zbog važnog nadolazećeg događaja, koji zahtijeva puno odgovornosti, ispunjuje nas strahom i čini da se osjećamo neugodno, što također dovodi do remećenja sna.

No, možda si samo odlučila prespavati kod prijateljice, nakon izlaska. Buđenje na nekom novom mjestu ili zaboravljanje gdje si, može uzrokovati ekstremne tjeskobe, što bi moglo dovesti i do zbrke u snovima.

I neki lijekovi koji djeluju na neurotransmitere, poput antidepresiva su povezani s noćnim morama.

A ako se one prečesto ponavljaju, onda je vrijeme da potražiš stručnu pomoć.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.