Lifestyle

Dnevne navike

Dobre navike djece već od najranije dobi

Dobre navike djece već od najranije dobi

Ima nekoliko navika koje je dobor da vaše dijete usvoji već u najranijoj dobi. Bebine dnevne potrebe ne bi trebale biti komplicirane. Hrana, dobar san, igra i bezuvjetna ljubav katkad su sve što je djetetu potrebno da bi bilo zadovoljno. Mama mora biti dosljedna, smirena i prakticirati svakodnevnu rutinu kako bi sve funkcioniralo. Također pazite da rutina ne bude prestroga, posebice za novorođenče koje raste iz dana u dan.

Krevet, samo za spavanje

Dijete treba koristiti krevet samo za spavanje. Pokušajte izbjeći da se u njemu igra ili gleda televiziju.

Stalan raspored

Nije samo bebama potrebna rutina, već i većoj djeci. Važno je da ustaju svaki dan u isto vrijeme, bez obzira na to kad su išli na spavanje. Tako će naučiti na određen broj sati sna te će počinak biti okrepljujuć. U osnovi stjecanja pozitivnih navika za spavanje su dvije osnovne stvari; smirenost i dosljednost. Ukoliko se ne ponašate dosljedno, već mijenjate svoje stavove, šaljete djetetu zbunjujuće poruke.

Mirna soba

Sobica u kojoj dijete spava mora biti što udaljenija od izvora buke, iako nam se može činiti da buka ne utječe na našeg mališana.

Večerati rano i dovoljno

Pobrinite se da dijete ne ide na spavanje praznog želuca, ali ni previše punog jer mu to može poremetiti san. Ne bi trebalo piti napitke koji sadrže kofein, poput Coca-Cole , ni nekoliko sati prije odlaska u krevet. Nemojte ga siliti da zaspi ako mu se nikako ne spava. Tada je najbolje pustiti ga da ustane i pozabavi se nekom monotonom aktivnošću, dok ga san ne pobjedi (ne smijemo ih siliti da spavaju jer to uzrokuje tjeskobu, a povežu li tjeskobu s trenutkom odlaska na spavanje, umjesto da riješimo problem, imati ćemo još gori). Ali, budite oprezni! Nemojte dopustiti svome mališanu da vas zafrkava.

Redovito bavljenje fizičkom aktivnošću

Pobrinite se da redovito vježba jer će mu fizička aktivnost pomoći ne samo da zaspi, već i da bolje spava. Vježbanje neka bude blago i u poslijepodnevnim satima, ne neposredno prije spavanja jer onda ne djeluje umirujuće.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.