Mljac
Recept za carbonara tjesteninu koje se ne bi posramili ni Talijani
Otiđete li u mnoge naše restorane, sva je prilika da ća vam kao carbonaru poslužiti tjesteninu s više nego velikodušnom količinom vrhnja. Međutim, prava carbonara u sebi vrhnja – nema! Naime, pravo vezivno tkivo te tjestenine u originalnoj izvedbi samo je jaje i to je ono što je čini kremastom.
Dakle, kako dobiti najbolju mogući carbonaru koje se ne bi posramili ni Talijani?
- Nemojte raskuhati špagete. Sve o točnom tempiranju kuhanja tjestenine možete pročitati ovdje.
- Ne bojte se slanine. Kuhana šunka jednostavno neće dati onaj isti šmek. U klasičnom receptu koristi se guanciale, tj. sušeni svinjski obrazi, no i slanina će biti dostojna zamjena.
- Kad ste se već prestali bojati slanine – neka bude dobra. Kad u jelu koristite samo nekoliko sastojaka, važno je da budu visoke kvalitete. Isto vrijedi i za parmezan ili pecorino koji ćete koristiti.
- Koristite najsvježija jaja koja možete pronaći. Neka domaća bila bi idealna.
- Budite brzi na okidaču. Pardon, na kuhači. Jaje se treba brzo umiješati čim se jelo makne s vatre, a ne smije se zgrudvati.
- Papar mora biti svjež. Najbolje onaj netom samljeveni.
A sad stavimo svu tu teoriju u praksu:
- 500 g špageta
- 125 do 250 g slanine, narezane na sitne komadiće
- 2 češnja češnjaka (po želji)
- 2 jaja
- šaka parmezana ili pecorina
- sol i papar
- Skuhajte tjesteninu al dente.
- U tavi propržite slaninu, otprilike 2 min dok ne pusti masnoću. Zatim dodajte češnjak i držite na vatri još par minuta, dok se ne zažuti.
- U tanjuru vilicom izmutite jaja pa ih popaprite.
- Ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu sa slaninom koju ste maknuli s vatre i odmah je prelijte jajima. Toplina tjestenine ugrijat će jaja – tavu više ne vraćajte na vatru.
- Pospite sirom, promiješajte i poslužite gladnim ustima.
Vezane vijesti
-
-
Video kanal sa sjajnim idejama, Tasty, donosi četiri recepta za popularne mesne okruglice.
-
Za pripremu ove sarme, treba vam nešto više sastojaka, no rezultat će vas oduševiti.
-
VIDEO: Ako volite hranu, i to nesvakidašnju, ovaj video je za vas.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.