Kultura

zadarsko sveučilište

Objavljen priručnik "Ini jezik hrvatski" autorica Marijane Bašić i Sanje Baričević

Objavljen priručnik

Potaknute brojnim upitima i nedostatkom odgovarajućega priručnika autorice su nastojale na jednom mjestu objediniti odgovore na većinu pitanja koja se nameću onima koji se počinju baviti poučavanjem inojezičnih učenika

Objavljen je priručnik Ini jezik hrvatski autorica Marijane Bašić i Sanje Baričević. 

Priručnik Ini jezik hrvatski namijenjen je studentima i nastavnicima koji poučavaju ili će poučavati hrvatski kao ini jezik na različitim razinama i u okviru različitih programa u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.

Potaknute brojnim upitima i nedostatkom odgovarajućega priručnika autorice su nastojale na jednom mjestu objediniti odgovore na većinu pitanja koja se nameću onima koji se počinju baviti poučavanjem inojezičnih učenika. U prvome poglavlju predstavljene su različite zakonske i programske okvire poučavanja neizvornih govornika hrvatskome jeziku i kulturi, a u drugome udžbenike i priručnike za poučavanje jezika i kulture.

Treće poglavlje donosi smjernice za vrednovanje udžbenika i nastavnih materijala, a četvrto daje uvid u razredni diskurs opisujući i oprimjerujući didaktičku sredinu, sudionike nastavnog procesa, oblike jezičnoga međudjelovanja i odnos prema jezičnim odstupanjima. U petome se poglavlju raščlanjuje nacionalni identitet u udžbenicima inojezičnoga hrvatskoga na razini pojedinih sastavnica (etničkoj, geografsko-teritorijalnoj, povijesnoj, kulturnoj, jezičnoj i vjerskoj), u šestom su pak tekstovi koji se rabe u nastavi, njihova leksička i sintaktička složenost te opseg vokabulara.

Posljednje poglavlje donosi primjere dobre prakse čiji je cilj razvijanje međukulturne kompetencije i razbijanje kulturnih predrasuda.Publikaciju možete kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 20 €.


Reci što misliš!