Kultura

MM GKZD

Održana promocija zbirke "Izgubljeni rock and roll" pjesnika Luke Foro

Održana promocija zbirke
Vesna Brnić

Ljubitelji poezije okupili su se ovaj četvrtak 27. siječnja na promociji zbirke poezije “Izgubljeni rock and roll” pjesnika Luke Foro koja se održala u Multimedijalnoj dvorani GKZ.

Večer promocije započela je glazbenim nastupom Elkana Petrova, gitariste, pjevača i frontmena zadarskog benda Torpedo koji je uz gitaru izveo pjesmu “Thats all right mama” od Elvis Presleya.  Posjetiteljima se s uvodnom riječi obratila Vesna Benić, koja je pozdravila sve prisutne i ukratko predstavila sudionike progama promocije -Zoricu Buljanović, pjesnikinju i umirovljenu prosvjetnu djelatnicu, Luku Foro mladog pjesnika iz Sukošana i glazbenog gosta Elkana Petrova.  

Zbirka poezije “Izgubljeni rock and roll” nastala je u vrijeme pandemije COVID-19 što je ujedno za mladog autora bio veliki izazov. Vrijeme karantene koristio je da svoje emocije, i razna promišljanja zbog okolnosti kroz koje je u to vrijeme prolazio strpljivo i svakodnevno zapisuje i izrazi kroz svoje stihove. I to na buntovan način kritizirajući društvo i politiku kao što je u svom predgovoru napisala Ana Vazdar, a prisutnima pročitala Zorica Buljanović:

“Riječi su samo naizgled obične, svakodnevne. Odabrane ili iz duše potekle, složene po redu ili čak i bez reda, slobodne kao misli autora, ponekad ugurane u stroge forme i ritmom ujedinjene, sudaraju se riječ u rečenici i stihu tvoreći priču, pjesmu. Minjenjaju značenje, pa jedan te ista riječ može biti oštra poput mača i nježna kao pahulja, ona može veličati, vrijeđati, pozivati i tjerati i tako u bezbroj oprečnih poimanja i različitih emocija iskazivati sasvim različite doživljaje.”

Zbirka “Izgubljeni rock and roll” izdana je 2021. godine. Urednica zbirke je Kristina Koren Kudelić ujedno i lektor, predgovor je napisala Ana Vazdar, obradu naslovnice izradio Antonio Lovrić, a izdavač je Diligo Liber. Naslov zbirci “Izgubljeni rock and roll” Luka je dao zbog toga jer sluša i ljubitelj je rock glazbe.

Iz razloga jer je u to vrijeme pandemije pisao buntovne stihove Luku su prozvali “hrvatski Charles Bukowski”. Ubijamo se radi papira, afere se nižu i vlade padaju, mladi se slikaju na fejsu. Od znoja dobiješ mrvicu, a za laž tonu. Vlada svijetom, hipnoza je. Ubijamo se radi papira, svoje tijelo prodajemo, a Krist to promatra. Sud je to bez korupcije./Prljavi novac.

Luka iako samozatajan mladić, istovremeno je majstor pera koji na svoj osebujan način u zbirci „Izgubljeni rock and roll“ niže svoje stihove posebno ljubavne: Više ne poznajemo se, kada je mrak i kada se ptice vraćaju u proljeće. Voliš poeziju, glazbu, isto kao i ja. Ostala je plava bilježnica u koju nisam niti slovo ostavio. A i pero je tu trudim ga oživjeti. Prsti su zamazani od tinte, promatram...Tišina je. Kako mi nedostaješ./Prsti od tinte. 

Kroz cijelu večer promocije Luka je čitao svoje stihove iz pet poglavlja - Samoizolacija, Ja sam samo čovjek, Bajke i laži, Otok si moje duše, Lovostaj na srdele i inćune.

Svoju prvu pjesmu napisao je sa 16 godina, a pisanjem poezije započeo se baviti još u srednjoškolskim danima, a intezivnije je počeo pisati od 2014. Pohađao je radionice poezije udruge ZaPis koje je  vodila voditeljica radionice Jadrank Brkić-Vejmelka. Nakon prikupljenih osnovnih znanja o tome što je sve potrebno za izdavanje jedne zbirke Luka se odlučio 2019. godine izdati i svoju prvu zbirku poezije pod nazivom „Tišina pod smokvom“. Već u to vrijeme aktivno je sudjelovao na pjesničkim manifestacijama koje organizira udruga RIS.

Posjetitelji promocije proveli su ugodnu poetsku večer koja je bila obogaćena i glazbenim djelom za koji je bio zadužen Elkan Petrov na gitari. Uz uvodnu Presleyevu pjesmu izveo i svoju autorsku pjesmu „Zadarsko Jugo“ i za kraj programa pjesmu „Doći ću ti u snovima“ od Jure Stublića.

Organizator i moderator promocije je bila Vesna Benić koja se na kraju zahvalila svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom podržali pjesnika Luku Foro, zahvalila se i Zorici Bujanović, Elkanu Petrovu i GKZ na još jednoj uspješnoj suradnji.


Reci što misliš!