Kultura

novi korak u karijeri

Nela Šarić otvara Školu pjevanja: Zadar je izvor talenata koji dosad nije imao priliku za "brušenjem"

Nela Šarić otvara Školu pjevanja: Zadar je izvor talenata koji dosad nije imao priliku za

Poznata zadarska i hrvatska operna pjevačica, sopranistica Nela Šarić odlučila se na novi korak u svojoj karijeri. Naime, otvara Školu pjevanja koju je nazvala "Arija"

Škola će djelovati u prostorima Kneževe Palače na Poluotoku, i kreće s radom od jeseni. 

- Tu ideju imam već sigurno 10 godina, ali sam ju u tišini razvijala. Smatrala sam da mi treba dosta iskustva i rada na sebi da bih mogla sa sigurnošću prenositi stečeno znanje drugima. Nakon 12 godina pedagoškog rada i skore punoljetnosti rada na vlastitoj vokalnoj tehnici i profesionalnom razvoju, mislim da sam spremna - povjerila nam je Nela razloge zašto se odlučila na ovaj korak.

- Škola će svakako najviše počivati na mom radu, no suradnici su svakako potrebni za projekte koje mislim ostvarivati. Nadam se da ćemo imati dovoljan broj učenika koji će nam dati prostora da svi moji suradnici dođu do izražaja. Za početak ću sigurno imati pijanista koji će biti stalni suradnik, a ostali će biti vanjski suradnici, koji će, ovisno o svojoj dostupnosti, prenositi svoje znanje našim polaznicima - otkrila je Nela za naš portal svoje planove.

8b5b5c7b37417f7d1a35895a82dd3403.jpg?v=2Nelin umjetnički rad dobro nam je svima poznat, kao i publici širom svijeta obzirom da je nastupala na svjetskim pozornicama. Sad će krenuti i u otkrivanje novih pjevačkih talenata.

- Da! Zadar je, naprosto, izvor talenata koji dosad nije imao priliku za "brušenjem", no nadam se da će ih ova vijest razveseliti i dati vjetar u leđa. Moj vjetar u leđa bili su Koncertni ured Zadar na čelu s Melitom Ivković, te naša pročelnica za kulturu Dina Bušić, koji su zaslužni da, od trenutka iznošenje ideje njima do same provedbe u djelo, ne prođe opet 10 godina.  Toliko su me ohrabrile, da sam odmah krenula u realizaciju - rekla nam je.

Nelina škola pjevanja otvorena je za sve zainteresirane, no postoji ipak određena dobna granica.

- Dobne granice striktno ne postoje, no trenutno se baziramo na onima od 15 godina pa nadalje. Naravno da će biti i mlađih polaznika, koji su pokazali nevjerojatan talent i zrelost glasa, no imamo svašta u planu, pa ćete znati na vrijeme. Malo smo tajnoviti, znam! - kaže Nela.

A što je s onima koji se srame, imaju tremu, a htjeli bi učiti pravilno pjevati?

- Nakon nekog vremena provedenog u radu na sebi i svom glasu, jako malo njih ostane "zatočeno" u tom sramu i tremi. Razne su tehnike kojima se oslobađamo, otvaramo i prihvaćamo. Sigurna sam da je takvima ovo prava prilika da krenu u istraživanje! 

Obzirom da je Nela ta koja će učiniti pravilno koristiti vokalni aparat, ne sumnjamo u uspjeh ove škole.

- Uvijek je bitno održati glas zdravim, i cijeli naš vokalni aparat. Ispravna tehnika je jedna jedina, no naravno da raznim načinima dolazimo do rješenja i pristup svakom učeniku je različit. Zato je ovakav rad poseban, iziskuje puno energije, a rezultati su neupitni - zaključila je na kraju.


 


Reci što misliš!