Kultura

petak, 8. srpnja

Druga premijera na Zadarskom kazališnom ljetu: Dvije žene, pet žena Zadarskog plesnog ansambla

Druga premijera na Zadarskom kazališnom ljetu: Dvije žene, pet žena Zadarskog plesnog ansambla

U petak, 8. srpnja s početkom u 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar održat će se premijera plesne predstave "Dvije žene, pet žena" Zadarskog plesnog ansambla. Bit će to druga premijera na 28. ZKLJ, nakon otvarajuće "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja".

Plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla produkt je interakcije i istraživanja kroz zajednički rad sedam plesačica, prijateljica, s njihovom dugogodišnjom i dobro poznatom koreografkinjom.

Tema su ženski likovi iz zbirke pripovijedaka Priče iz davnina autorice Ivane Brlić Mažuranić, koji su ujedno i arhetipovi žena koji se javljaju u svim pripovijetkama svijeta, a prisutni su i u svim obiteljskim konstelacijama.  

Na scenu se donose  drugačiji pogledi na karaktere likova žena koje su izvedbena tijela u sukobu s tradicijom i uvriježenim poimanjima moralnosti bajki Ivane Brlić Mažuranić. 

Pokret i ples, povremeno razuzdan i slobodan, ukazuje na ženinu potrebu za slobodom, za strašću, na potrebu da se bude u ravnoteži i skladu sa svojim unutarnjim bićem.

Sam proces stvaranja predstave nosio je u sebi opasnost da plesačice, glumice i pjevačice, preplavi osjećaj straha, slabosti, da ne ostanu bez nadahnuća, značenja ili kreativnosti. Predstava podcrtava zajedništvo, ali i osobnost različitih individua koje do cilja dolaze preispitivanjem, predanim radom, ali i s lakoćom. 

„Čitajući tekstove, analizirajući likove, zadivljena sam čitavom plejadom fascinantnih žena, a također i užasnuta namjerom Ivane Brlić Mažuranić da liši sebe i nas čarolije življenja pristajanjem na vlastitu nesreću.“ - kazuje voditeljica, Sanja Petrovski. 

DVIJE ŽENE, PET ŽENA

Kazalište lutaka Zadar / 8.7. /21:30h

Koncept, koreografija: Sanja Petrovski
Izvođači, sukoreografi: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Nataša Kustura, Natali Mahmić, Anđela Matulić, Korina Oltran, Ljupka Petrovski
Glazba: Aleš Zorec, Lada Petrovski Ternovšek, Putokazi
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Izrada kostima: Vernarda Stipanićev
Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski
Oblikovanje zvuka: Tomislav Shome Kraljević
Savjetnik za glas: Silvia Magdalena Šimić
Savjetnik za govor: Žana Bumber
Grafičko oblikovanje: Igor Gluić
Fotograf: Bojan Bogdanić
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija
Grad Zadar
Zaklada Kultura nova
U suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio EO–NMZ u razvoju)


Reci što misliš!