Kultura

VIDEO:

Glazbeni film Nëtet (Noći) premijerno prikazan u Zadru

Glazbeni film Nëtet (Noći) premijerno prikazan u Zadru

Zadarska Kino zona je 7. svibnja 2024. premijerno prikazala glazbeni film Nëtet redatelja Dana Okija.

Skladba je dio albuma Bërbili – Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa, pjevačice Dine Bušić i gitaristice Melite Ivković, poznate kao Dina e Mel, kojima su se pridružili gitarist Miroslav Tadić i violinistica Yvette Holzwarth.

Album je probudio pera brojnih hrvatskih i europskih glazbenih pisaca i oživio brojne europske pozornice world music festivala, osobito zato jer je s jedne strane, od zaborava spasio napjeve zadarskih Arbanasa koji već skoro tri stotine godina u Zadru čuvaju svoj govor i fragmente tradicije, a s druge, donio sasvim jedinstven glazbeni zvučni melting pot koji se ne libi posuditi i sučeliti ponešto od najistočnije, pa od središnje sve do zapadne obale Mediterana.

Upravo je Mediteran bio inspiracija Danu Okiju, također Zadraninu, redovnom profesoru na UMAS-u u Splitu, višestruko nagrađivanom scenaristu, redatelju i producentu, koji potpisuje film.

A da bi ga dočarao kroz prizmu vlastitog iskustva, iskoristio svoje arhivske snimke s Ibize napravljene prije više desetljeća na 8 mm filmu. Iz starog materijala je, inspiriran glazbom, kreirao nešto sasvim novo prikazavši predvečerje i veče sredozemlja kroz svoju leću s kadrovima ispunjenima mirisima borova, agava i mora...

Tekst za pjesmu Nëtet godine 1956. napisao je Josip Vladović Relja, a melodiju je zabilježio Daro Kalmeta. Istražujući i proučavajući baštinu svojih Arbanasa, Dina Bušić je u Društvu zadarskih Arbanasa pronašla notni zapis, a zatim 1999. snimila pjevače, Anu Perović i Nina Vladovića Relju koji su joj pjesmu otpjevali, te je zatim od entuzjasta i sakupljača Bernarda Kotlara dobila još jednu verziju pjesme. Dvadesetak godina kasnije, ovaj arbanaški nokturno obrađuju upravo njezini glazbeni suputnici Melita Ivković i Miroslav Tadić. 

Snimanje i produkciju ovog glazbenog filma financirao je projekt "MOST - The bridge for Balkan Music". MOST Music je složena europska strategija za balkanski world music koju podržava Kreativna Europa, program Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru - www .mostmusic.eu "


Reci što misliš!