Kultura

Hit komedija

"Moj sin samo malo sporije hoda" u subotu 12. svibnja na sceni HNK-a Zadar

Željko Karavida

Nakon uspješne premijere nagrađivanog dramskog teksta Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda" u travnju 2018. na Velikoj sceni HNK-a Zadar Drama plus će još jednom, zbog velikog interesa publike, izvesti ovu predstavu, hvaljenu od kritike i publike.

Predstava je na rasporedu u subotu, 12. svibnja u 20 sati. Karte se mogu kupiti svaki dan na blagajni Kazališta od 11 do 13 i od 18 do 20 sati po cijeni od 30 kn. 

U središtu obiteljske komedije su majka i sin, no i cijela lepeza zamršenih obiteljskih odnosa koji se isprepliću tijekom proslave Brankova dvadeset i petog rođendana.

Prebrižna majka koja se fokusira na svojeg sina, dementna baka, otkačena teta i njezin zbunjeni muž samo su neki od protagonista ove predstave. U njoj ćete svjedočiti o svim onim nerazumijevanjima, neslaganjima, generacijskom srazu, bračnim razmiricama o koje se i sami spotičete svakodnevno u životu. Osnovno je pitanje što ga postavlja ova tragikomedija kako prihvatiti Drugog, odnosno drugačijeg, onoga kojega volimo i onoga kojemu ne možemo ili ne znamo kako mu pomoći. "Moj sin samo malo sporije hoda" ocrtava sve zgode i nezgode odrastanja, zaljubljivanja, neuzvraćenih i uzvraćenih ljubavi, bolesti kućnih ljubimaca, mladenačkih i staračkih zaluđenosti.

Drugim riječima, sve ono što nas svakodnevno prati u životu.

Od svoje praizvedbe u zagrebačkom Zkm - u ovaj dramski tekst osvojio je dvadesetak nagrada. Evo tek nekih od njih: Zlatni smijeh (Dani satire Fadila Hadžića), Zlatni lovorov vijenac (MESS, Sarajevo), Nagrada Publike (Teatar.hr), Nagrada hrvatskog glumišta, Marul (Marulićevi dani), Nagrada za najbolji dramski tekst (Festival prvoizvedenih predstava, Aleksinac) itd. Postavljen je u Kazalištu Apacheta u Benos Airesu u koprodukciji s Hrvatskim centrom ITI i Festivalom europske dramatike. Poslije velikog uspjeha s više od 400 izvedbi te brojnih gostovanja, drama je izvedena u nekoliko zemalja španjolskog govornog područja; u Uragvaju, Paragvaju, Meksiku i Venezueli, Čileu.

Scenografiju i kostimografiju zadarske premijere potpisuje izraelski scenograf Luka Lang, a odabir glazbe Vinko Radovčić. Oblikovatelj svjetla jest Frane Papić, a oblikovatelji  tona Mate Petričević i Darko Predragović - Dabi. Kazališnu masku izradila je Bernarda Grbeša, dok izradu kostima potpisuju Nataša Perović i Vernada Stipaničev. U predstavi igraju Sanda Pinter, Domagoj Ikić, Luka Knez, Josip Rain, Ivan Franko, Iva Prgić, Mia Bujan, Ema Pestić, Matej Frakin, Ivan Vidović i Luka Kajić.
 


Reci što misliš!