Kultura

Arheološka otkrića

Otkrivena špilja Romula i Rema

Otkrivena špilja Romula i Rema

Tim otkrićem legenda o utemeljiteljima Rima Romulu i Remu, djeci Marsa i Rea Silvije koje je spasila vučica, kako se čini, pretvorena je u stvarnost

Pokraj rimskog brežuljka Palatinuma arheolozi su otkrili podzemnu špilju za koju vjeruju da je bila mitski dom Romula i Rema, blizanaca koji su prema legendi utemeljili Vječni grad.

Špilja ukrašena školjkama i mozaicima otkrivena je na 16 ,etara dubine tijekom istraživačkih radova, koji i dalje traju na jednom od sedam povijesnih rimskih brežuljaka, Palatinumu.

Tim otkrićem legenda o utemeljiteljima Rima Romulu i Remu, djeci Marsa i Rea Silvije koje je spasila vučica, kako se čini, pretvorena je u stvarnost.

"Za vrijeme istraživačkog iskapanja, ovih dana na Palatinumu, na dijelu prema cirkusu Maksimusu, jedna je sonda pronašla podzemnu špilju", rekao je na konferenciji za novinare talijanski ministar kulture Francesco Rutelli.

Fotografije koje je snimila sonda "mogu s razumnom sigurnošću označiti čuveno mjesto rimske povijesti, koje se do sad smatralo mitskim", rekao je Rutelli.

Prema legendi, blizanci Romul i Rem bili su ostavljeni na obalama rijeke Tibera, gdje ih je pronašla vučica koja ih je spasila i othranila svojim mlijekom.

Nedaleko od mjesta gdje je pronađena špilja Lupercalia, za koju se vjeruje da je legendarna vučja jama obnovljena za vladavine cara Augusta, nalazi se i njegova vila.

Car August je, također prema legendi, dao izgraditi svoj dom upravo na mjestu na kojem je, kako se vjerovalo, simbolički započela povijest Rima.


Reci što misliš!