Kultura

Izložba

Hrvatska na izložbi o Rimskom Carstvu u Madridu

Hrvatska na izložbi o Rimskom Carstvu u Madridu

Hrvatska je na izložbi predstavljena sa 38 eksponata iz Arheološkog muzeja Istre i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni- Medulin

U Centro de Arte Canal u Madridu danas je otvorena izložba ROMA S.P.Q.R. koja nudi pregled svih 11 etapa povijesti Rimskog Carstva, te svih geografskih područja na kojima se prostiralo, a na njoj sudjeluje i Hrvatska sa svojim eksponatima, priopćilo je veleposlanstvo RH u Španjolskoj, ističući da je značajan doprinos izložbi dala i Hrvatska.

To je prvi sažetak kompletne povijesti umjetnosti Rimskog Carstva od njegova početka u I. st. pr.K do pada 500 godina kasnije kroz egzaktne arheološke nalaze, skulpture i multimedijalne prikaze, a radi se o oko 500 eksponata iz 29 muzeja iz Španjolske, Hrvatske, Francuske i Italije, pojašnjava se u priopćenju.

Hrvatska je na izložbi predstavljena sa 38 eksponata iz Arheološkog muzeja Istre i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni- Medulin. Većina eksponata iz Hrvatske je iz novih arheoloških nalazišta, poput zlatnog nakita i jantarnog prstena iz Medulina.

Znanstvena povjerenica izložbe je arheologinja Isabel Rodá Llanza koja već niz godina surađuje s arheološkim muzejima u Splitu i Puli.

Na svečanom otvorenju je među počasnim gostima prisustvovao i veleposlanik RH u Španjolskoj Filip Vučak te ravnateljica Arheološkog muzeja Istre Kristina Džin.

Centro de Arte Canal u Madridu ima za cilj organizirati i postaviti izložbe o velikim civilizacijama. Do sada je već postavljena izložba o faraonima te o tzv. kineskoj pogrebnoj umjetnosti - "Ratnici Xiana" - mauzoleju s kineskom vojskom od terakote.


Reci što misliš!