Kultura

Rim

Urušio se dio Aurelijevog zida u Rimu

Urušio se dio Aurelijevog zida u Rimu

To nije prvo rušenje Aurelijevog zida - 2001, 30 metara zida urušilo se na južnom dijelu, a restauracija je trajala više godina i koštala nekoliko milijuna eura

Dio antičkog Aurelijevog zida u Rimu, nedaleko od glavne željezničke stanice, urušio se poslije višednevnih obilnih kiša, priopćio je ekspert za restauraciju.

Šest metara zida, restauriranih u 16. vijeku, raspalo se sinoć u gomilu cigli nakon što je voda ušla u zid, rekla je Paola Virgili. Tom prilikom niko nije povrijeđen.

Aurelijev zid - nazvan po rimskom caru iz 3. vijeka koji ga je izgradio radi obrane grada od prvih napada - okružuje Rim dužinom od preko 17 kilometara utvrda, kula i zidina.

Eksperti su ranije ustanovili da dijelu zida u dužini od 350 metara na sjeveru prijestonice prijeti urušavanje i planirali su u ponedeljak početi njegovu restauraciju.

"Urušio se prije nego što smo stigli da ga podupremo. Problem je u tome što su ti zidovi stari i osjetljivi na vodu", rekla je Paola Virgili.

Ona je kazala da radnici postavljaju potporne grede, a da će restauracija cijelog ugroženog dijela zida početi za nekoliko mjeseci. Nije poznato koliko će radovi koštati, a Paola Virgili je rekla da raspolaže sa budžetom od dva milijuna eura.

To nije prvo rušenje Aurelijevog zida - 2001, 30 metara zida urušilo se na južnom dijelu, a restauracija je trajala više godina i koštala nekoliko milijuna eura. Iako grad redovno izdvaja novac za Aurelijev zid, ti iznosi obično su dovoljni samo za obnovu njegovih najugroženijih dijelova.

Paola Virgili je rekla da će potpuna restauracija zida koštati najmanje 100 milijuna eura.


Reci što misliš!