Kultura

In memoriam

Preminuo Galiano Pahor

Preminuo Galiano Pahor

Poznati glumac i v.d. ravnatelja Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca već je dulje vrijeme vodio tešku bitku s bolešću

Glumac proslavljen ulogama u mjuziklima 'Jalta, Jalta', 'Kiss me Kate' i 'Karolina Riječka', Galiano Pahor, preminuo je danas u Rijeci, u 53. godini života.

Poznati glumac i v.d. ravnatelja Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca već je dulje vrijeme vodio tešku bitku s bolešću. Pahor je završio glumačku školu Istituto di studi per lo spettacolo u Rimu.1976. godine postao je član glumačkog ansambla Talijanske drame gdje se zadržao deset godina.

Godine 1986. prešao je u ansambl Hrvatske drame.Od 2003. godine obnašao je funkciju v.d. ravnatelja Hrvatske drame.Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada, a jedna od posljednjih je Nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu 2006. godine (za ulogu Griše - ruskog sobara u mjuziklu 'Jalta Jalta', u režiji Boyka Bogdanova).

Surađivao je sa brojnim glumačkim i estradnim zvijezdama, među ostalima sa Tatjanom Matejaš Tajči i Severinom Vučković. I dok je na profesionalnom planu Pahor bio otvoren za nove poglede na kazalište i glumu i pobjedonosno napredovao, bitku s karcinomom želuca je, iako pun duha, borbenosti i vedrine, na kraju ipak izgubio.


Reci što misliš!