Kultura

'Kamov fest'

Hommage ukletom pjesniku

Hommage ukletom pjesniku

Cijela godina bit će u znaku književnika s kojim je počela hrvatska, ali i svjetska književna avangarda

Povodom obilježavanja stote godišnjice smrti riječkog književnika Janka Polića-Kamova, HNK Ivana pl. Zajca organiziralo je manifestaciju 'Kamov Fest', koja je započela 9. travnja okruglim stolom, a završava sutra performansom 'Putnici i psovači', prenosi 'Jutarnji list'.

 

Riječ je o svojevrsnom 'putovanju kroz kazalište i povijest poetry performing arta', kako najavljuje voditeljica projekta, Laura Marching.

Program će se održati u galeriji, dvorani za vježbanje, kazališnim hodnicima, dakle - na onim mjestima koja nisu uobičajena i u koja publika inače nema pristupa.

Centralni događaj kazališno-književne manifestacije bila je praizvedba predstava 'Da je proklet Kam - elegija vrhu zalutale duše', u režiji Laryja Zappije i u produkciji Hrvatske drame.

Ovaj hommage Kamovljevu liku i djelu, prema riječima samog redatelja, ustvari je 'čeprkanje po kratkom životu ukletog pjesnika, životu koji je sto puta uzbudljiviji od njegovih drama'.

Kamov je, kao što je poznato, živio samo 24 godine, ali je živio kao meteor. Iz sebe je ostavio dvije tisuće ispisanih stranica, putujući od jednog kraja Europe na drugi.

Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke cijela ova godina bit će u znaku književnika s kojim je po ocjenama njegovih kritičara počela hrvatska, ali i svjetska književna avangarda.

Jutarnji/ezd


Reci što misliš!