Kultura

Književnost

Počele avangardne pjesničke večeri u splitskoj "Kocki"

Počele avangardne pjesničke večeri u splitskoj

Split, literarno najaktivniji grad u Hrvatskoj, dobio je novo književno događanje, pjesničku večer avangardne poezije "Dadanti". U splitskom klubu "Kocka" predstavili su ga njegovi organizatori, pjesnik i svestrani multimedijalni umjetnik Franko Bušić te mladi pjesnici Ozren Ćatović i Bruno Pavletić, donosi Slobodna Dalmacija .

Bušić, suradnik različitih regionalnih avangardnih časopisa, pročitao je pjesme Tristana Tzare, signalističke i vlastite pjesme. Okušao se i u čitanju "Ursonate" nizozemskog pjesnika Kurta Schwittersa, punu vokala i zamišljenu za čitanje na svim jezicima.

No Bušić, a za njim i Ćatović odustali su nakon prve četvrtine oduže pjesme prije ozbiljnog iščašenja jezika. Dok su Bušić i gosti čitali dadaističke pjesme, Ćatović i Pavletić su za pano prostoriju, u kojoj se upravo odvija izložba Bušićevih slovenskih stripova, izrezivali kolaž tekstova i fotografija iz novina koji su uključivali i papu Ivana Pavla II. i Željka Keruma.

"Nismo konkurencija Rječilištu, dapače, nadograđujemo ga i nadamo se da će većina ljudi dolaziti i na jedno i drugo događanje. Naš program bilo bi nemoguće održati u Ghettu jer nam je zbog tjelesnih aktivnosti potreban veći i upravo galerijski prostor. Nismo konkurencija ni Bookvici koja se održava istim danom jer ćemo uvijek završiti prije nego ona počne", kazao je Bušić, inače autor šest knjiga, skoro sto samostalnih i grupnih izložbi, performer, glumac, plesač...

"Mislim da je tajming za dadaistički izražaj odličan. Dada je borbena umjetnička forma, i kao takva savršena za suprotstavljanje trenutačnim političkim i društvenim modelima koji ovaj grad poput korozije dovode na sam rub kulturne egzistencije", poslovično je izravan i ponesen Ozren Ćatović, inače supokretač Rječilišta.

Na prvo izdanje u "Kocki" među ostalim došle su predstavnice Skribonauta i Rječilišta Luiza Bouharaoua i Irena Delonga, urednik u "The Split Mindu" Antun Domazet, Andrija Crnković, redateljica i spisateljica Nela Sisarić...

Za idući put, najavljeno je, poznata plesačica izvest će točku plesne poezije prema pjesmama T.S. Eliota, a Antun Domazet dovršit će rad filmske poezije.

Za iduće susrete najavljeno je i igranje nogometa na male branke sa zbirkama omraženih pjesnika, večer Andre Bretona i nadrealista, čitanje poezije omraženih pjesnika, kreiranje video poezije kao i fonetski i fonološki eksperimenti.

Brojni splitski, pa i dalmatinski, nekonvencionalni kreativci svih vrsta, očito je, dobili su svoje mjesto i vrijeme - klub "Kocka" svaki ponedjeljak u 19 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.