Kultura

Petar Botteri

Umjetnički fotograf s posebnim senzibilitetom za more

Umjetnički fotograf s posebnim senzibilitetom za more

Njegovi galebovi su daleko od stereotipa, uhvaćeni u gotovo portretnoj karakternosti oni pripovjedaju o nedpočinjenom životu iz vlastitog nam morskog dvorišta

Na naslovnici najnovijega broja magazina "MORE"za mjesec travanj nalazi se fotografija galeba u akciji, starogradskog umjetničkog fotografa Petra Botterija.

Poznati hrvatski novinar i izvršni urednik magazina "More" Josip Antić je na četiri stranice lijepo tekstualno portretirao Petra i njegove fotografije galebova u akciji. Zbog veličine teksta prenosimo samo neke djelove, Naslov teksta je: "Tebe slikat s tobon letit",a podnaslov glasi :"Osvojivši tjednu nagradu za fotografiju galeba u konkurenciji svjetskog portala "Pixoto", Botteri je još jednom dokazao da je riječ o vrhunskom umjetničkom fotografu s posebnim senzibilitetom za naš dio Jadrana.

Njegovi galebovi su daleko od stereotipa, uhvaćeni u gotovo portretnoj karakternosti oni pripovjedaju o nedpočinjenom životu iz vlastitog nam morskog dvorišta".

"Da je galeb omiljena tema umjetnika svih vrsta izričaja nije neko otkriće,ali je i istina da rijetkima u toj morskoj beštiji,za koje se metafore lijepe od prvog pogleda,uspijeva odmaknuti se od stereotipa. Petar Botteri, starograjski umjetnički fotograf spada u one čarobnjake svjetla kojima uspjeva baš to:okom prepoznati,a objektivom uhvatiti neponovljivost.

U ožujku sa jednom iz svoje velike serije galebova zabilježio je veliki uspjeh: na najvećem i najkonkurentnijem svjetskom internetskom foto natječaju "Pixoto" za fotografiju galeba u akciji osvojio je prvo mjesto za tjedan u kategoriji "Divlje životinje". Možda je nama odraslima u portima gdje je galeb domaća životinja njegovo svrstavanje u kategoriju divljine sa slonovima, lavovima, tigrovima, zmijama, svim vrstama ptica pa sve do malih i jedva vidljivih insekata začudno,ali tim više je Botterijev uspjeh znakovitiji.

Tako je prije nešto više od godinu dana talijanski časopis "ilParlato",neka vrst talijanskoga "Mora",njemu i njegovim fotografijama posvetio dvije stranice,pod naslovom "Magija Hrvatske na fotografijama Petra Botterija". Nešto kasnije njegova fotografija starogradskog zalaska sunca našla se na naslovnici toga časopisa.

"Ono što je posebno zanimljivo jest da Petar svojim fotografijama pronosi glas o Hrvatskoj,a čini to od srca,iz ljubavi i - na što je posebno ponosan i u domaćim krugovima raritetan - potpuno besplatno".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.