Kultura

Od Picassa do Pac-Mana

Njujorška MoMA proglasila videoigre umjetnošću

Njujorška MoMA proglasila videoigre umjetnošću

Njujorški Muzej moderne umjetnosti, glasovita MoMA, u svoju je stalnu kolekciju uzeo i primjerke 14 videoigara, proglasivši ih umjetnošću.

Pac-Man, Tetris, The Sims i Dwarf Fortress imena su nekih od 14 videoigara čija je vječna slava osigurana ovih dana, i to odlukom njujorške MoMA-e da ih uvrsti u svoju stalnu kolekciju. Iako među gejmerima odavno nema rasprave na temu jesu li videoigrice umjetnost, u široj javnosti se tek treba etablirati stav o tome, na što će nesumnjivo utjecati i odluka MoMA-e. Kako su najavili iz njujorškog muzeja, namjera im je nabaviti sveukupno 40 videoigrica, među njima Donkey Kong i Super Mario 64, s ciljem uspostavljanja 'nove umjetničke kolekcije' koja bi u budućnosti samo trebala rasti.

Prvih 14 će pak biti predstavljeno na izložbi u ožujku 2013. godine, a kuratorica odjela za arhitekturu i dizajn Paola Antonelli ističe da su 'videoigrice itekako umjetnost, ali i dizajn, te smo zato odlučili preko dizajna ući u taj univerzum'. Tako je kriterij za izbor videoigrica bio 'interaktivni dizajn', a naročita se pozornost obraćala na 'vizualnu kvalitetu i estetsko iskustvo koje nudi svaka od igrica'.

Više o svemu možete saznati na ovom linku


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.