Događaji

subota, 11. svibnja

Obilježavanje svjetskog dana ptica selica u PP Vransko jezero

Obilježavanje svjetskog dana ptica selica u PP Vransko jezero
Vinko Pešić

U subotu 11. svibnja na info Centru Crkvine na poučnoj stazi u Ornitološkom rezervatu, Park prirode Vransko jezero obilježiti će Svjetski dan ptica selica besplatnim edukativnim vodstvom uz kupljenu ulaznicu.

Posjetitelji će uz pomoć durbina i dalekozora moći promatrati brojne vrste ptica te tijekom stručnog vodstva naučiti više o važnosti močvara za ptice u razdoblju selidbe.

Stručna vodstava biti će organizirana u više termina u 10:00, 12:00 i 16:00 sati. Trajanje edukativnog vodstva je jedan sat.

Broj sudionika po terminu ograničen je na 20 sudionika, stoga su potrebne prijave na Email: infocentar@pp-vransko-jezero.hr ili broj mobitela: +385 (0)97 717 26 89

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana ptica selica jest važnosti kukaca za ptice selice s naglaskom na zabrinutost zbog smanjenja populacije kukaca. Kukci su ključni izvori energije za mnoge ptice selice tijekom sezone razmnožavanja, kao i tijekom njihovih dugih putovanja.

Dostupnost kukaca uvelike utječe na vrijeme, trajanje i ukupni uspjeh ptičjih migracija.

Duž svojih migracijskih ruta, ptice aktivno traže kukce u poljima, šumama, močvarama i drugim staništima tijekom zaustavljanja.

Vrijeme migracije ptica često se poklapa s vrhuncem brojnosti kukaca na mjestima zaustavljanja, opskrbljujući ptice hranom kako bi napunile svoje rezerve energije prije nego što nastave svoje putovanje.

Kampanja Svjetskog dana ptica selica 2024. godine naglašava potrebu za proaktivnim mjerama očuvanja. To uključuje smanjenje upotrebe pesticida i gnojiva te, gdje je to moguće, prelazak na organski uzgoj.

Ostale mjere uključuju održavanje i povezivanje područja prirodne vegetacije koja pružaju hranu i sklonište pticama i drugim vrstama u poljoprivrednim krajolicima.


Reci što misliš!